Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Rasa macam hari Ismin pula hari selepas cuti semalam. Suasana agak lenggang mungkin ada yang sudah ambil cuti bersambung dengan cuti penggal persekolahan atau barangkali sebab Shah Alam baru lepas hujan... Tetapi udara diluar masih berbau asap terbakar.
Bila duduk di rumah mulalah sibuk nak mencari apa yang boleh dikunyah. Plan nak buat Bahn Mi pun terbantut sebab kehabisan roti baguette. Semalam ramai orang beli roti baguette agaknya...
Yang ada di dapur hanya buah labu, malas nak fikir menu yang complicated, saya cuma sediakan Pengat/Serawa Labu untuk juadah minum petang. Cari stok sagu dalam peti ais pun tak ada, so masak ikut apa yang ada sajalah.
PENGAT LABU - MY STYLE
Bahan bahan
1/2 biji labu manis saiz sederhana - dipotong kiub
2 cawan air - anggaran
1 cawan santan pekat
1 keping gula melaka - dipotong kecil supaya mudah larut
Gula pasir - tambah mengikut kemanisan yang disukai. Saya suka kurang manis, jadi tambah sedikit saja.
1/2 sudu teh garam
Daun pandan
Cara cara
1. Rebus labu dengan air hingga lembut. Kemudian masukkan santan pekat dan simpulan daun pandan. Jika ada sagu, rendamkan dahulu dan masukkan sekali.
2. Masak dengan api kecil, kemudian perasakan dengan garam dan gula. Anda boleh adjust kuantiti gula melaka dan gula pasir bergantung pada kesukaan anda.
3. Setelah masak, bolehlah diangkat dan di hidangkan.
Sejak berjerebu ni belum sempat mengemas laman tepi rumah, banyak rumput dah naik semula. So abaikan pemandangan yang kurang enak tu ye...
1 comment :
Wah sedapnyaa.. Mind to share the recipe. Thank you :)
Post a Comment