Monday, October 5, 2015

Daging Dendeng


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Cepat saja masa berlalu, tanpa sedar sudah memasuki bulan Oktober dan hampir ke penghujung tahun. Masalah jerebu masih belum reda, harap kita menjaga kesihatan dengan sebaiknya.

Kali ini saya upload gambar Daging Dendeng yang sedap pada deria rasa saya dan suami. Resepi saya ambil dari blog Kak Nor Secubit Garam. Selain dari di makan dengan ketupat nasi, ia juga sesuai dijadikan lauk untuk nasi putih. Gambar hanya menggunakan kamera telefon sebab malas nak charge bateri kamera..... ( Aduhaiiii malas betul makcik ni...)


Bahan:-
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia

Cara Memasak:-
1. Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
2. Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
5. Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
6. Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
7. Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.

 

2 comments :

Treat and Trick said...

W'salam Hazila, sedap nya daging dendeng, mesti cuba ini. Kek tu kak guna api atas dan bawah saja tapi 15 nin letak kek pada rak yang bawah sekali, kemudian baru alihkan kat tengah. Yang bersarang di bahagian bawah jadi terbalikkan dan potong nipis kerak nya nanti nampak yang bersarang. Jangan potomg tebal ya sebab sarang nya cuba 1/2 in saja..

hazila said...

Thanks Kak for the tips.