Chilli Crabs
Kenapa malam ni rasa macam malas sangat nak menaip? Nanti bila senang sikit baru letak resepi semua ye.
Bahan bahan
4 ekor ketam
2 sudu cili kisar
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram
5 tangkai cili padi- dihiris nipis
1 batang serai - dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1/2 cawan air
Sedikit minyak
Cara - cara
4 ekor ketam
2 sudu cili kisar
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram
5 tangkai cili padi- dihiris nipis
1 batang serai - dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1/2 cawan air
Sedikit minyak
Cara - cara
- Gaul ketam dengan garam dan kunyit, goreng separuh masak. Ketepikan.
- Tumis bawang putuh hingga naik bau. Masukkan bahan bahan yang telah dihiris nipis.
- Kacau sebentar, masukkan cili kisar, kicap cair dan sos tiram. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan ketam dengan air dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan asam keping.
- Biarkan hingga ketam masak dan kuahnya menjadi pekat. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
- Kalau suka berkuah, tak perlu tunggu hingga kuahnya menjadi pekat seperti yang saya buat.
3 comments :
perhhh..rasa nak gigit2 jerk ketam tu...
Mas,
Tak boleh nak gigit la.... sebab dah habis.
salam.mintak izin pakai gambar.nampak sedap sangat.japg nak cuba buat :D
Post a Comment