Sunday, April 3, 2011

Masak Lemak Merah Telur itik

 Patutnya kuah masak lemak bewarna kuning kan.... Masa tengok gambar dalam majalah, cantik je kuahnya bewarna kuning, tapi masak lemak saya berwarna  kemerahan. Agaknya sebab cili merah dan cili kering yang digunakan membuatkan kuahnya berwarna kemerahan.


Bahan bahan

2 biji telur itik
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 labu bawang besar
1 batang serai
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 tangkai cili kering
Garam dan asam keping
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair

Cara cara
1. Kisar bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, cili merah dan cili kering hingga hancur.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk diikuti dengan santan pekat dan santan cair. Masukkan serai dan asam keping dan masak hingga mendidih.
3. Pecah telur itik ke dalam kuah yang sedang mendidih dan perasakan dengan garam. Padamkan api setelah masak.