Malam ni kami dinner dengan Daging Rusa Masak Lada Hitam bersama Cendawan. I am a big fan of mushroom. Rasanya kalau boleh semua masakan nak letak cendawan. Kalau nampak cendawan yang dijual tu terasa excited sangat, sebab itu peti ais saya mesti ada stock cendawan ni.
Hari ni saya masak lada hitam gunakan perencah segera yang ada dipasaran. Senang sikit kerja sebab semenjak dua menjak di my husband nak makan malam awal.
Bahan Bahan
200 gms daging rusa - Hiris nipis, cuci dan toskan
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
1 cm halia - dimayang
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 kuntum cendawan portabello - dihiris nipis
Sedikit Cili Japeno bewarna merah, hijau dan kuning - dipotong memanjang
Sedikit daun bawang - dipotong sepanjang 1 inci ( anggaran )
1 sudu makan perencah black pepper
1 sudu makan kicap pekat
Garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara cara
1. Tumis bawang besar, halia dan bawang putih hingga layu. Masukkan hirisan daging rusa dan biarkan hingga separuh masak.
2. Masukkan hirisan cendawan dan gaul rata. Biarkan seketika.
3. Bancuh perencah black pepper dengan sedikit air, tuangkan ke dalam daging tadi. Masukkan kicap pekat dan garam. Kacau sebati dan biarkan hingga daging masak.
4. Masukkan hirisan cili Jalapeno dan daun bawang, kacau sebati dan biarkan seketika sebelum diangkat.
3 comments :
daging rusa ... beshnyer ..mn dpt .. penah mkn sekli jer dulu .. 2pon k.ipar yg masak dapat time p sabah ...
Selalu ada di Pasar Tani Shah Alam hari Ahad di Stadium. Boleh dapat di mudah.my
Wah..susah nak dapat daging rusa ni
Post a Comment