Menu semalam, resepi orang tengah takde idea nak masak apa. Lagipun semalam lunch dah hampir pukul 4 petang, siap makan nasi ayam sampai licin pinggan. So bila balik dah malas nak masak nasi. Tapi kena masak something untuk isi perut sebelum tidur. Manalah tau, dah syok syok tarik selimut, perut berbunyi minta diisi pulak. Lagi la malas nak bangun untuk cari apa yang nak makan.
Saya memang simpan beberapa jenis pasta kat pantry, selain spaghetti dan macaroni yg commonly used, saya ada fettuccine, Bowtie dan Shell Pasta. Senang untuk simpan sebab ia kering. Kalau nak masak mee pun lagi senang guna spaghetti dari beli mee kuning especially untuk keluarga yg tak ramai seperti saya ni. Kalau beli mee kuning, selalunya 1 packet boleh guna 2 kali, selalunya guna separuh, balance simpan dan akhirnya masuk tong sampah.
Resepi kali ni simple sangat dan cepat untuk disediakan. Tak banyak guna bahan bahan.
Bahan bahan
Shell Pasta - rebus hingga al Dante ( toskan )
2 ulas bawang putih
Garam
Sedikit sayuran berdaun - saya guna baby spinach
Olive Oil
1/2 sudu teh serbuk cili
1 batang sausage - dihiris menyerong ( saya guna sausage yg panjang 12 inci )
Cara cara
1. Panaskan minyak, goreng sausage hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan bawang putih, biarkan hingga naik bau. Masukkan daun bayam dan kacau hingga agak layu.
3. Masukkan shell pasta dan sausage, gaul rata. Masukkan serbuk cili dan perasakan dengan garam.
4. Siap untuk dinikmati.
1 comment :
bawang putih tu macam mana erkk ? cincang halus-2 or what ?
Post a Comment