Tuesday, September 15, 2015

Vietnamese Daikon & Carrot Pickles - Do Chua


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Kali ini saya cuba buat jeruk lobak merah dan lobak putih ala Vietnamese. Sesuai dimakan bersama Bahn Mi sejenis sandwich dari Vietnam atau dimakan bersama grilled fish atau diratah begitu saja.
 
Bahan bahan
Lobak merah - kupas kulit dan potong anggaran sebesar 3 cm
Lobak putih / daikon - kupas kulit dan potong anggaran sebesar 3 cm
Sukat setiap lobak anggaran 1 cawan
1 sudu teh garam
1/2 cawan + 2 sudu teh gula pasir
1 1/4 cawan distilled white vinegar - cuka
1 cawan air suam

Cara cara
1. Masukkan kedua dua lobak ke dalam bekas. masukkan garam dan gula. Ramas perlahan lahan kemudian cuci dan toskan.
2. Masukkan lobak ke dalam balang kaca.
3. Sediakan bekas, masukkan gula, cuka dan air suam. Kacau hingga semua sebati.
4. Tuang ke dalam balang kaca yang berisi lobak tadi hingga menutupi semua lobak. Tutup rapat.
5. Jeruk lobak boleh dinikmati selepas 1 jam dan bertahan lebih kurang 4 minggu di dalam peti sejuk.   


Kalau rajin esok baru nak buat Bahn Mi. Itupun kalau ada tahap kerajinan yang tinggi.