Wednesday, December 24, 2008

Puding Santan Bersama Sos Cranberries

Resepi ni saya ambil dari Majalah Koleksi Rasa dan ada sedikit ubahsuai.

Bahan bahan

700 ml air
200 ml santan pekat
150 gms gula
40 gms tepung jagung
1 1/2 sudu makan serbuk agar agar

Bahan sos

400 ml air
100 gms gula pasir
60 gms dried cranberries
1 kuntum bunga cengkih
1 uncang teh
1 sudu makan tepung jagung + 2 sudu makan air - campur

Cara cara
  • UNTUK PUDING - Campurkan air dan santan di dalam periuk.
  • Masukkan tepung jagung,serbuk agar agar dan gula.
  • Jerang di atas api sederhana hingga pekat. Masukkan ke dalam bekas bekas kecil dan sejukkan.
  • UNTUK SOS - Jerang air bersama bunga cengkih,uncang teh,gula dang cranberries hingga menjadi pekat.
  • Biarkan selama 10 minit, keluarkan uncang teh dan masukkan campuran tepung jagung dan kacau hingga pekat.
  • Masukkan puding ke dalam mangkuk dan tuangkan sos keatas. Sedia untuk dinikmati.

No comments :