Tuesday, November 2, 2010

Banjir di Perlis

 Tadi, sepupu my husband yang tinggal di Perlis upload gambar gambar banjir kat kawasan kampung my husband. Saya cakap dengan my husband, kalau banjir tak surut, tak boleh balik Perlis lah untuk sambut raya Haji nanti. dia siap cakap, ala kita balik je lah naik lori.....






 


 Ini kat rumah bapa saudara my husband, berdekatan dengan rumah arwah my MIL.

 Air banjir bukan main laju lagi.


 Banjir bukan saya bawa air tapi bawa rezeki bagi mereka yang rajin. Ikan sungai akan berkeliaran di tepi rumah saja. apalagi, tahan pukat atau tebar jala je lah....

Bukan setakat ikan je dapat, ular sawa pun boleh sangkut kat jala.... Ada Berani????


 Yang ini bukan ular sawa, tetapi ikan haruan. Sedapnya kalau buat gulai atau buat BANTUT / Panggang dan belah belakang, letak kelapa.

 Ini hasil yang dapat dari aktivit menjala


10 comments :

Watierman, rmanbkr said...

Astagfirullahalazim....disebalik setiap musibah pasti ada hikmahnya....mak aiiiiular ...cabutttt!

ilahjy said...

wahhh bestnyeeeeee rahmat dr ALLAH walaupun banjir ikan tetap senang ditangkap terkenang masa kak di alor star...rumah ditepi sungai muda..saban tahun bah...

Ummi said...

Salam Hazila..waaaaa..komain rezeki tepi rumah eks...ala2 pesta menjala di musim banjir...hehe..Alahaii risau lak anak akak kat Taman Sri Wang Arau tu...dapat ke g kuliah dia..huhuuu..Dia lak risau kete dia..huhu

a's said...

Salam akak,kalau tak keberatan boleh tak saya nak copy gambar banjir ni masuk dalam blog saya? bukan apa,ni kira kawasan kampung saya jugak ni.
itu pun kalau aka tak keberatan la.thank you!


*i'm your silent reader n your follower :D

nOOrsha said...

salam kak...banjirr!~ dulu mase kecik2 suke main banjir kat umah atok...hehehe... tak ingat bahaye lansung...risau tgk ular tuh...tp bile tgk ikan, rase geram jer sbb segar2...memang sedap tu...panggang @ bakar gitu je pun best kan sbb masih segar..sure isinye manis nih...

Yat Maria said...

Zila..

teruk jugak banjir tu ya..yg paling seram tu ular sawa kat jala..adusss leh pengsan..

myza said...

wah bestnya dpt mcm2 ikan :> tetibe nmpak ular..lariiiii!!

*silent reader jgak

suria said...

ooh takutnya ada ular!

BUNGA said...

ya Allah... ular.. saya sangat takut..

nba-Nur said...

Ujian Allah untuk umat manusia.. Isyyyhh... takutnya ada ular.. Ular jenis apa ek tu??