Thursday, November 25, 2010

Pajeri Nenas

 
Malam tadi ada sedikit mood rajin so saya masak pajeri nenas untu makan malam. Saya lebih sukakan pajeri terung tapi memandangkan my husband tak suka jadi kena la buat yg dua dua boleh makan. Sebabkan mood rajin ada sikit je jadi saya gunakan nenas dalam tin sahaja, malas nak kupas nenas dan buang "bulu hidungnya" tu...

Bahan bahan
1 tin nenas
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 sudu makan udang kering - ditumbuk
1 tangkai daun kari
Sedikit bunga lawang, Kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan cili kering kisar
1 cawan pekat
Garam secukup rasa
Sedikit jus dari tin nenas ( saya tak masuk kan gula sebab jus ni dah manis)
1 sudu makan kerisek
Cili besar ( sekadar untuk hiasan )

Cara cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih bersama sama rempah hinga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar bersama sama daun kari dan udang kering. Kacau biar sekata dan masak hingga naik minyak.
3. Masukkan buah nenas dan santan pekat. Masukkan juga sedikit jus dari tin buah nenas tadi. Gaul sekata dan biarkan ia mereneh seketika.
4. Kemudian masukkan kerisek dan cili besar. Jika kuah agak pekat, masukkan sedikit air, sesuaikan dengan kepekatan yang disukai. Perasakan dengan garam.
5. Masak hingga kuah pajeri sekit pekat, angkat dan sedia dinikmati.

2 comments :

♥LOVE2COOK♥ said...

Love telan air liur tengok pajeri nenas tu kak!!! Uishhhh ;)

Akak, I have an award for U. Pls collect it from my blog ya :D

Keyn said...

sdap2.follow u :)