Monday, March 7, 2011

Pulut Dakap


Salam semua,
Fuhhhh!!!!! lama juga blog ni tak updated. Kali ini agak lama juga saya tidak sihat, even though sekarang pun belum betul betul sihat. Masih ada saki baki batuk yang masih bersarang di badan. Tension juga sebab memang tak selsesa langsung especially kalau berada di tempat awam. Tapi nak buat macam mana kan, sakit pun salah satu dugaan dari Yang Maha Esa untuk setiap makhluknya.

Masa demam, boleh dikatakan setiap hari asyik beli makanan yang dah siap masak. Kadang kala tak lalu nak makan pun, baru sesuap dua dah tak lalu. Sekarang giliran my husband pulak yang diserang demam dan batuk. Boleh buat koleksi botol ubat batuk la lepas ni.

Semalam bila rasa badan dah ok sikit, gatal tangan nak memasak. Bila buka kabinet, ternampak beras pulut ada sikit, rasanya balance saya buat ketupat daun buluh dulu. Lepas tu minggu lepas saya ada beli daun pisang, nasib masih elok lagi dalam peti ais. Minta tolong my husband belikan pisang dan kelapa sebab saya terasa nak makan pulut dakap.
Pulut Dakap

Teringat dulu dulu masa arwah tok saya masih ada, dia memang suka buat pulut dakap ni. Tiba tiba teringat kat dia pulak. Al Fatihah. So saya buat seperti saya tengok dia buat dulu...

Bahan bahan
2 cawan pulut susu
1 cawan santan pekat
Pisang Awak
Sedikit garam
Sedikit gula
Daun pisang 
Tali

Cara-cara
1. Rendam pulut selama lebih kurang 2 jam. Toskan. Panaskan kukusan.
2. Masukkan pulut ke dalam bekas yang sesuai, bancuh santan dengan sedikit garam dan tuangkan ke dalam bekas yang berisi pulut tadi.
3. Kukus pulut hingga masak. Sejukkan sebentar.
4. Layur daun pisang dan potong kepada saiz yang sesuai seperti kita hendak membungkus lepat.
5. Belah pisang dan gaulkan dengan sedikit gula.
6. Ambil daun pisang, letakkan pulut kemudian letak pisang ditengah tengah pulut tadi. Lipat seperti melipat lepat. Buat sehingga habis.
7. Ambil 2 pulut yg telah dibungkus tadi, ikat dibahagian atas dan dibahagian bawah dengan tali.
8. Kukus lebih kurang 20 minit.

2 comments :

Wanieyra said...

Salam zila..

sedapnya pulut dakap ni. Tiap kali balik kg mmg tak pernah miss beli pulut ni....

Kak Rose said...

Salam zila... ari tu kak rose ada buat gak... sedap gak