Thursday, March 10, 2011

Sheperd's Pie


Pertama sekali, terima kasih yang tak terhingga atas birthday wish tu. Moga Allah s.w.t. merahmati anda dan keluarga anda.

Semalam saya fikir nak buat Mango Cheesecake lepas balik kerja tapi tiba tiba rasa macam malas pulak. Lepas tu terfikir nak beli je kat Secret Recipe, tapi terfikir kalau beli bawa balik siapa yang nak tolong habiskan. Maklumlah bukan ada ramai sangat makhluk kat rumah tu. My husband cakap kenapa tak beli dan makan kat tempat kerja saja. Ok juga tu kan, takdelah membazir. Kalau tak, saya beli je satu slice cake dan makan sorang sorang.... boleh gitu?

Oh ya semalam saya tak masak dinner tapi gatal tangan nak buat Sheperd's Pie.

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • #Bahan untuk Inti#
  • 250 gram Minced beef
  • 100 gram mushroom (kalau ada budget lebih sedap guna fresh mushroom jenis portabello, kalau susah button mushroom yg dalam tin pun ok)
  • 1 biji bawang besar yg kaler kuning (Potong dadu)
  • 2 sudu besar Mushroom soup (cream) brand Campbell
  • Boleh juga masukkan sayur2an lain spt celery, carrot atau brocoli.
  • #Topping#
  • Mashed potato (ikut resepi Yani) atau boleh juga pakai instant potato
  • Mozarella Cheese

Cara-cara

  1. Goreng bawang sampai agak layu.
  2. Masukkan cendawan (step ni kalau guna cendawan fresh) kalau tak skip ke step seterusnya.
  3. Masukkan minced beef, goring agak2 nak kering..
  4. Masukkan krim mushroom, kalau daging tu liat tambah air sikit, masak sampai jadi pekat and agak kering.
  5. Masukkan cendawan dan sayuran2an lain.
  6. Perisakan. Tapi biasanya tak perlu letak garam sebab cream mushroom tu dah masin.
  7. Ketepikan..
  8. Letak inti dekat base loyang ke corningware ke atau bekas aluminium foil cam yg saya guna tu pun ok.
  9. Letak mashed potato , taburkan mozzarella cheese
  10. Bakar dlm oven atau microwave untuk keringkan kentang dan cair kan cheese.

4 comments :

Wanieyra said...

sedapnya..mmg ira suka benda mcm ni. menyelerakan

Kerull said...

Sedapnya pie cenggini...terliur dah ni..apa2 pun happy belated besday dear..wish u all the best...

Nieza said...

sedapnya...suka topping cheese atas tu..:)

~~miera icey~~ said...

assalamualaikum akak...kalau mince meat tue kite ganti dengan seafood ley x??