Thursday, June 7, 2012

Bubur ChaCha dengan Keledek Oren


Salam dan Selamat Pagi....

Kebelakangan ini cuaca panas sangat, duduk dalam bilik yang berpenghawa dingin pun seakan akan tak memberi kesan. Tidur malam pun kurang selesa, bukan setakat on aircond, siap on kipas juga.

Malam semalam masa keluarga saya ada dirumah, masing masing mengeluh sebab kepanasan, kesian si kecil yang merengek sebab tidak selesa. Tetapi bila hampir pagi, hujan turun sekejap. Sekali dengan guruh yang begitu kuat sehingga terasa rumah bergegar, memang menyeramkan.....




Berbalik pada entry hari ini ialah Bubur Cha Cha dengan Keledek Oren. Beli keledek dan bubur cha cha ni dah agak lama. Ingatkan nak buat untuk menjamu keluarga saya, tapi tak sempat nak makan kat rumah pun sebab asyik berjalan ke sana ke mari.... Akhirnya buat untuk kami yang makan. Sebab keledek pun dah hampir nak buruk. Dari dibiarkan dan akhirnya masuk tong sampah.



Rasanya ramai yang tahu macam mana nak menyediakan bubur cha cha. Saya lebih suka rebus bubur cha cha hingga kembang dan toskan. Sementara keledek saya kukus hingga empuk. Perahkan kelapa parut menggunakan air masak, jadi bila kita rebus santan, gula/gula melaka dan daun pandan tidak perlu sampai mendidih lama sebab santan akan pecah minyak. Saya rebus sekadar gula hancur dan masukkan sedikit garam untuk memberikan rasa lemak. Kemudian masukkan bubur cha cha dan keledek.

Lain orang lain caranya.....

10 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cheq sukerrrr
dulu masa kat ptg2 sure gi gerai depan tmn cari mcm2 jenis bubur nak makan ngeeee...sedap

sabar dubai said...

alaa kak hazila da lame xmkn keledek...terliurr

kasihredha said...

sedapnya bubur cha cha..tambah2 dgn keledek...lagi power :)

Nazrah said...

masa saya tengok blog akak ni..saya pun tengah pegang semangkuk bubur cha cha keladi..ehhehhe... memang sedap

Qasey Honey said...

ehemmm2...sedapnye tgk bubur chacha tu..nk yg smangkuk tu bleh x..hehe...mgkuknye pon cntik jugak..

Qasey Honey said...

ehemmm2...sedapnye tgk bubur chacha tu..nk yg smangkuk tu bleh x..hehe...mgkuknye pon cntik jugak..

JembalCastle said...

salam perkenalan..tempting sungguh laa bubur cha cha nih...rasa mcm nak try buat jugak nih..tq

Mamasya said...

Salam Hazila.tengok bubur chacha dg keledek Hazila tayang ni, baru teringat semuanya ada stok kat dapur tp semlm masa nak buat bubur tak terlintas langsung nak buat....
re; akk pun pernah buat cream puff tak jadi...rupanya api oven tak guna api atas bawah dan bakar kurang 30 min.

Mamasya said...

Salam Hazila.tengok bubur chacha dg keledek Hazila tayang ni, baru teringat semuanya ada stok kat dapur tp semlm masa nak buat bubur tak terlintas langsung nak buat....
re; akk pun pernah buat cream puff tak jadi...rupanya api oven tak guna api atas bawah dan bakar kurang 30 min.

fuzidss said...

mangkuk tu menambahkan seri bubur ni