Sunday, June 10, 2012

Lontong & Sayur Lodeh


Salam,

Baru berkesempatan untuk update blog. Macam la sibuk sangat, tapi malas betul nak ambil gambar. Saya dah masak sayur lodeh ni awal pagi lagi, tapi asyik bermalas malasan di depan TV. Tambahan my husband keluar lepas hantar saya balik. Biasanya hari ahad kami akan sarapan diluar, balik rumah baca paper sekejap sebelum my husband keluar. Then baru saya start buat apa yang perlu sebelum masak untuk makan tengahari...



Pagi Sabtu my husband ajak ke pasar tani cari barang basah, masa jalan jalan tu ternampak orang menjual lontong nasi. Dia hanya menjual lontong nasi tetapi tiada sayur lodeh. So saya beli 2 ketul dan plan nak buat sayur lodeh hari ni. kalau takde lontong nasi biasanya saya guna ketupat segera. Tapi terasa kelainannya makan lontong nasi sebab ia berbau wangi daun pisang yang digunakan untuk membalutnya.



Sayur lodeh yang tak berapa cukup bahan, saya cuma beli beberapa bahan yang perlu saja. Ada sesetengah bahan yang saya tidak masukkan, yang penting dalam sayur lodeh saya mesti ada tempe, kacang panjang, karot, kentang, fucuk dan suhun.



Saya cuma buat sambal tumis kosong, sebab saya plan nak buat sambal ketam untuk my husband. jadi jimat masa. Saya dah rebus telur tapi terlupa nak masukkan pula. Itulah takde perancang yang betul sebelum ambil gambar, kucar kacir jadinya....


12 comments :

mama sara nur said...

assalam
my mum suka sgt kat lontong ni, dtg KL mesti pagi2 cari utk sarapan
kalu lontong, paling suka ngan tempe tu he he mesti lebihkan sedappp

Gee® said...

woweee... sama menu pg minggu kita tp k.gee mkn sayur lodeh dgn nasi impit segera... tak pernah lagi buat lontong camni...mesti sedap nih...

Puan Fifiey said...

Salam perkenalan.. dah lama blogwalking kat sini tapi lom singga mengomen.. hehe..sedapla lontong nii..

hazila said...

Mama Sara Nur,
Akak pun selalu letak tempe lebih. Sedap kan...

hazila said...

Kak Gee,
Saya selalu pun guna nasi impit segera, kebetulan ada lontong nasi tu kat pasar tani.

hazila said...

Puan Fifey,
Salam kenal kembali. Jemputlah datang lagi...

fuzidss said...

best nya lontong nasi daun pisang ni

fuzidss said...
This comment has been removed by the author.
Mamasya said...

Salam Hazila.sedapnya lontong....dah lama tak mkn.lontong bungks dlm daun pisang menarik...cantik warna hijau daun pisang melekat pada lontong tu...

Amie said...

Lawalah pulah warna lontong tu ... agaknya si pembuatnya pandai pilih daun yang sesuai (muda sikit) supaya terlekat warnanya, bila tengok lauk-pauk lontong t6u teringatlah pulak raya yang akan menjelang tak lama lagi... nak makan gini kena tunggu rayalah jawabnya!

JembalCastle said...

wahhh sedapnyeer, dah lama x mkn lontong n sayur lodeh nih...biasa mkn waktu rayaa jeer...heeehee

Qasey Honey said...

ohhh sayang telepas pula n3 ni..nmpk sedap sgt lontong tu...gambo pon cantik n mnarik!