Friday, May 9, 2014

Steamed Fish


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini sudah hari Jumaat, cepat saja masa berlalu.... Mesti ramai yang berharap hari ini berlalu dengan pantas memandangkan akan bercuti panjang hingga hari Selasa depan. Mungkin sudah planned untuk kemana mana bersama sama keluarga atau teman teman. Atau barangkali sudah memikirkan apa yang hendak di masak untuk keluarga tercinta.







Menu malam tadi, Steamed Fish with Soy Sauce. Saya suka menu yang kukus atau rebus lagi lagi kalau one pot dish. Masak satu lauk saja, semua sudah ada. Tetapi my husband confirm tak jeling pun kalau menu macam ini. Sebab itu lebih baik guna kepingan ikan atau ikan yang bersaiz kecil.



Kali ini saya gunakan kepingan ikan senangin. Masakan yang sangat ringkas, senang dan tidak mengambil masa yang lama.


Bahan bahan
1 kepingan ikan senangin - cuci dan toskan.
1 inci halia - dihiris nipis
2 biji cili padi
1 hirisan limau nipis
Beberapa tangkai cendawan
1 tangkai daun bawang - dihiris memanjang
1 sudu teh bawang putih yang telah digoreng
Garam dan lada sulah
Sedikit gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan kicap
1 sudu teh sos tiram
Tomato, daun bawang dan cili merah untuk hiasan.

Cara cara
1. Lumur ikan dengan sedikit garam dan lada sulah. Susun kepingan limau nipis, daun bawang dan halia di dalam pinggan untuk mengukus.
2. Letakkan ikan, taburkan hirisan cendawan dan cili padi.
3. Satukan minyak bijan, gula, kicap dan sos tiram. Gaul sekata dan tuangkan ke atas ikan tadi.
4. Kukus ikan lebih kurang 5-7 minit.
5. Keluarkan ikan dan taburkan dengan hirisan daun bawang, cili merah, buah tomato dan juga bawang putih goreng.
6. Sedia dinikmati bersama sama dengan nasi putih.




Selamat Bercuti....


3 comments :

nasa mulia said...

kecur liur tengok stim fish ini, memang suka sangat.

mama dee said...

sedapnya nampak. Gambar pun sgt cantik.

ummiaisyah said...

tetiba lapo kak zila....awat la tempting sgt ni!!