Thursday, June 19, 2008

Ikan Cencaru Kukus

Masakan yang paling senang nak buat. Sebenarnya saya makan ikan ni kat sebuah restoran, dah tu jadi suka pulak dengan masakan ni. Segan pulak nak tanya camne nak buat, so saya main agak agak je. Not bad untuk org yg tak reti masak tapi reti makan cam saya ni.

Bahan bahan

2 ekor ikan cencaru - disiang dan dibersihkan
1 biji tomato
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
4 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
Perahan air limau nipis/lemon
Sedikit Belacan
Sedikit air

Cara cara
  1. Kukus ikan sehingga masak. ( Saya stim menggunakan microwave).
  2. Tomato dipotong dadu, bawang dan cili merah di hiris nipis.
  3. Cili padi dipatah patahkan, bancuh belacan dengan air dan perahan limau. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Campurkan semua bahan yg telah didadu dan dipotong dan tuangkan ke atas ikan.
  5. Sedia untuk dinikmati

No comments :