Monday, February 14, 2011

Frozen Chocolate Yoghurt

 Baru je cakap nak mengurangkan inci kat badan.......

Mari kita makan Frozen Chocholate Yoghurt, lepas tu sama sama berjongging setempat selama 10 minit. Tapi untuk yang ada anak anak yang sedang membesar mesti hari hari berjongging dengan anak anak, urusan rumahtangga dan kerjaya. Tak sempat lemak nak melekat kat badan pun.

 Entah silap di mana, sepatutnya ia beku seperti ice cream tapi yang saya buat tak begitu pulak. Teksturnya tak seperti ice cream biasa sedikit kenyal.

Bahan bahan
200 gms cream
20 gms liquid glucose
200 gms dark chocolate, chopped
140 gms brown sugar
pinch of salt
1/2 teaspoon of vanilla extract
1 tablespoon coffee flavor
400 gms Greek Yogurt

Methods
1. Heat the combined cream and liquid glucose mixture in a double boiler. Add in chocolate and remove from heat.
2. Stir until mixture until smooth, stir sugar, salt, vanilla and coffee flavor to the mixture.
3. Mix in yogurt, refrigerate the mixture for 2-3 hours before churning in an ice cream maker according to manufacturer's instruction.


Ice cream maker sedang menjalankan tugasnya.

5 comments :

Rabiatun said...

sedapnyer..nnt nak try juga :-)

♥LOVE2COOK♥ said...

Uish, takmo tengok ice cream maker tu la kak, nanti teringin nak beli pulak! kekeke ;)

What a refreshing dessert..if only I could grab that glass now! :D

Nieza said...

wah menariknya ice cream maker tu...kalau jumpa nk juga beli tu..hehe

K.Nor said...

ternampak icecream maker zila ni baru teringat yg k.nor punya dah lama bertapa.. hehe

fuzidss said...

Zila, ada anak2 perlu jogging jugak..cari masa dapat 1/2 jam pun jadikklaa...beza buat keje rumah dan berjogging ni..buat kerja rumah seharian, tak menghasilkan peluh tp kalu berjogging, 30 min dah berderai2 peluhnya.