Sunday, February 20, 2011

Mango Lassi


Petang tadi ialah masa mengemas laman. Sementara my husband memotong rumput dan mengemas pokok pokok di laman sebelah rumah, saya siapkan mango lassi dan simpan dalam peti sejuk. Dulu ada bangla yang selalu datang bila hujung minggu untuk potong rumput, sekali dia potong rumput, harganya RM 60. Bukannya besar sangat pun laman tu, lagipun rumput yang ditanam pun tak naik tinggi sangat, cuma perlu trim sikit je. Lastly my husband beli mesin pemotong rumput, jadi sambil berjimat bolehlah keluarkan peluh juga.
Selepas siap semua, baru keluarkan mango lassi untuk menghilangkan dahaga. Patutnya seya lebihkan susu sebab agak pekat pulak. Selepas lunch tadi tanya my husband nak makan apa untuk tea time, tapi dia tak nak apa apa so saya pun malas nak buat kuih. Ingatkan nak buat apam mekar ke.... Lama juga pengukus saya bercuti. Tengah fikir nak makan apa untuk dinner nanti.....


Bahan bahan

1 biji buah mangga masak
1/2 cawan yogurt
1 cawan susu - ( lebihkan kalau suka cair )
2 sudu makan madu

Cara-cara
Kisar semua bahan hingga halus, masukkan ke dalama bekas dan sejukkan. Enak diminum sejuk.

2 comments :

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye layan mango lassi ni time panas2 kan...nanti nak buat la,tapi kena g cari mangga dulu...hehheheh

chikadakbiru said...

nyum..nyamannye tekak kalau dpt hirup sikit nih...