Wednesday, April 16, 2014

Biskut Dahlia @ Kuih Samperit



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Adakah anda bermimipi?


Oh tidak.... sila jangan betulkan kepala anda. Tiba tiba makcik rajin buat kuih samperit pula walaupun hari raya jauh lagi. Even masa saya suruh my husband rasa kuih dia cakap " Belum raya lagi, buat apa makan kuih ni?"

Apa dia ingat kalau raya baru boleh makan cookies macam ni? Tak betul tu..... Kalau rasa teringin nak makan, kita buat. Kalau rasa malas atau tak ada masa, kita order saja...



Sebenarnya saya cuma suka suka nak buat cookies ni. Sebab kalau nak sambut hari raya, amatlah jarang sekali saya buat kuih raya. Selalu tengok saja kawan kawan berlumba lumba update resepi atau gambar kuih kuih raya dalam blog masing masing. Baru je saya nak buka mulut pada suami nak buat kuih raya, dia lagi cepat cakap " tak payah"...  Sebab itu blog saya paling kurang sekali ada entry berkaitan kuih kuih sempena hari raya.

Tapi mana tahu tahun ni penuh satu meja dengan homemade cookies?



Resepi saya jumpa dalam blog Mas Duniaku. Memandangkan bahan bahan yang digunakan sedikit, saya ambil keputusan untuk mencuba. Lagipun kalau buat banyak sangat siapa yang hendak tolong habiskan....

Bahan bahan
125 gms butter
125 gms susu pekat
230 gms tepung jagung
Bahan untuk hiasan / buah ceri

Cara cara
1. Gaulkan butter dengan susu pekat manis hingga sebati.
2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
3. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius. Paipkan doh atas dulang yang telah dilapik dengan kertas baking.
4. Taburkan bahan hiasan atau potongan buah ceri.
5. Bakar selama 12-15 minit.

7 comments :

IeRA said...

salam..

hihihi... macam boleh baca jer fikiran kita. entah kenapa teringin nak makan biskut semperit. Rupa2nya puan rumah dah buat dulu..minta izin copy resepi ye

hazila said...

IeRA,

cam ada telepathy la pulak kan....

suhaina aji said...

Biscuits look so buttery and so delicious. Love ur clicks a lot and the theme..great work dear

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

skrg ni cookies boleh buat & makan anytime kan.. bkan mcm dulu... jumpa biskut2 camni masa raya aje... hehe..

Iz Salim said...

sy suke carik resepi simple2 termasok la cookies.. hehe

Bbwana adienia said...

cantik semperit tu..

sudipVSsenduk said...

sekali-sekala ambik mood raya ok apa..

biskut yg cair di mulut.. peeerrrgh