Monday, April 14, 2014

Matcha @ Green Tea Ice Cream


Assalammualaikum dah Salam Sejahtera...

Apa khabar semua? Harap semuanya dalam keaadan yang paling terbaik. Tuan rumah kurang sihat sebenarnya. Tetapi kalau terlalu manjakan badan nanti lagi bertambah melarat. Maklumlah kalau asyik nak terbaring saja kan...

 By the way.... sila jangan muntah hijau kalau tuan rumah asyik update resepi yang berwarna hijau saja kebelakangan ni. Harap harap tuan rumah tidak bertukar menjadi HULK pula ya...




Paha hari sabtu lepas saya menghadiri perjumpaan ex staff tempat kerja lama. Ada yang hampir 11 tahun tidak pernah bertemu walaupun tinggal dalam negeri yang sama. Biasalah bila masing masing sudah bertukar kerja, mempunyai keluarga dan umur yang makin meningkat, jadi kesempatan untuk bertemu itu mungkin agak sukar.

Tetapi Alhamdulillah setelah beberapa bulan berusaha, kami berjaya berkumpul di Sunway Pyramid Tower Hotel. Mungkin buat permulaan hanya berjaya mengumpulkan seramai 35 orang. Bila agak lama tidak berjumpa mulalah berbual sampai tak ingat diri, maklumlah nak catch up cerita yang bertahun tahun tu. Semua orang gembira, walaupun makanan boleh dikatakan agak mewah, lebih excited nak berbual dan bergambar dari menikmati juadah yang disediakan.

Bila sudah hampir nak balik baru perasan ada Green Tea Ice Cream, tanpa melepaskan peluang terus ambil 3 scoops. Leka menikmati kesedapan green tea ice cream, tanpa mempedulikan mereka mereka yang sibuk bergambar....

So semalam, saya google cari resepi Matcha Ice Cream dan saya jumpa resepi yang senang dari Justonecookbook.

Bahan bahan
2 cawan half and half
1/3 cawan gula
Secubit garam
2 sudu makan serbuk green tea

Cara cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, panaskan hingga hampir mendidih dan semua bahan larut.
2. Tapiskan ke dalam bekas yang di letakkan di atas ketulan ais (ice bath) dan biarkan ia sejuk sebentar. Kemudian masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 2 jam.
3.Keluarkan ice cream maker yang telah disejukkan di dalam freezer, ikut arahan ice maker anda.
4. Keluarkan dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejuk bekukan. Sedia dinikmati.



8 comments :

IeRA said...

salam singgah...

datang untuk sejukkan tekak ni..

sudipVSsenduk said...

yum yum yum :)

Bbwana adienia said...

nampak best aiskrim tu..nyum2..

hazila said...

IeRA,

Sila jangan malu malu...

hazila said...

SudipSenduk..

Memang menjilat sudulah...

hazila said...

Bbwana,

Memang sedap kat tekak akak, dah addicted.

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Kaka dah addicted ngan matcha
Ni Kena dok jepun baru Kena ngeeee

suhaina aji said...

First time in you space. I love all ur beautiful photography. Even my blog name is MSK..
My Singapore Kitchen. Do hop in when u have time. In the mean time let me take a ride in ur beautiful blog..