Monday, October 20, 2014

Pie Tee



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Sudah beberapa hari rancangan untuk buat Pie Tee tergendala dek kerana kekangan masa. Alhamdulillah petang semalam sempat juga meneruskan rancangan. Memandangkan sekarang bila petang cuaca mula bertukar menjadi agak menakutkan. Bukan setakat hujan lebat malah dengan angin kuat serta guruh dan kilat. So kalau perlu uruskan kerja di luar, kena selesaikan sebelum petang. Sekarang kalau park kereta bawah pokok, bila nampak cuaca macam pelik saja mulalah risau nak alihkan kereta.
 

Berbalik kepada entry kali ini, saya sediakan pie tee. Resepi saya ambil dari Nasi Lemak Lover rasanya.

Semenjak beli acuan pie tee, rasanya ini baru kali kedua saya membuatnya. Casingnya tak begitu cantik, tapi bolehlah untuk makan sendiri.

Bahan bahan untuk inti

25gms udang kering - rendam sebentar, toskan dan tumbuk kasar
900 gms sengkuang - hiris halus memanjang/sagat
1 biji lobak merah - dihiris memanjang/sagat
2 tangkai daun bawang - dihiris halus
Garam secukup rasa
1 sudu kecil light soya sauce
Sedikit lada putih/sulah
Minyak untuk menumis

Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis udang kering hingga wangi. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Kacau sebati.
2. Masukkan soya suce, garam dan lada sulah. Terus kacau hingga kering.
3. Akhir sekali masukkan daun bawang, gaul dan ketepikan.

Bahan bahan untuk Pie Tee Cases
100 gms tepung jagung
60 gms tepung beras
60 gms tepung gandum
180 -190 ml air
50 gms telur
Sedikit garam
1/2 sudu teh gula
Minyak untuk menggoreng

Cara cara
1. Campurkan semua bahan kecuali minyak di dalam bekas sehingga membentuk batter/adunan yang agak cair.
2. Panaskan minyak, rendam acuan pie tee di dalam minyak sehingga panas.
3. Keluarkan acuan dari minyak, celup di dalam batter, janggan sampai tenggelamkan acuan.
4. Kemudian masukkan semula ke dalam minyak yang panas tadi. Biarkan sebentar sehingga kelihatan tepung sedikit renggan dari acuan. Gunakan pisau atau lidi untuk mengeluarkan pie tee case dari acuan.
5. Biarkan sehingga pie tee case keperangan dan toskan. Ulang hingga habis.


 

7 comments :

Gee® said...

Wah! yummy...

Bbwana adienia said...

waa, menarik ni..sedap..pernah makan dulu..buat x pandai pula..heheh..

nasa mulia said...

Acuan dah berkurun beli tapi buatnye tak pernah pun...last2 entah ke mana acuan tu.

ummiaisyah said...

Salam rindu kak zila...lamanya tak jenguk dapo cun ni..lamanya x mkn pie tie..

mamabeauty said...

looks yummy..

Honey said...

Salam Kak Hazila,

For me, the casings are good enough! *clap*

sudipVSsenduk said...

kalau la saya ni rajin macam awak.. bestnya!