Wednesday, October 29, 2014

Talam Keladi



 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Percubaan pertama membuat kuih Talam Keladi. Sepatutnya saya kukus ubi keladi tetapi tersilap baca saya rebus. So ubi menjadi sedikit lembik. Then menjaga supaya air tidak  menitik tetapi terlupa nak buka penutup selepas matikan api dapur. So ada spots yang ada kesan air menitik. Basically resepi Talam Keladi yang saya ambil dari Yatie Memories ni memang sedap dan walaupun pertama kali mencuba, tidak menghampakan. Cuma lain kali kena betulkan serba sedikit supaya kejadiannya lebih elok.


7 comments :

Honey said...

Salam Kak Hazila,

I dah terliurrrrr...

Anira Abdul said...

Tengok kak Hazila buat kuih ni teringat masa mula2 tau ttg kuih ni...x salah masa tu dalam tahun 2004 kot...lama sgt2 dh. Suka...lembut je dlm mulut...hmmm melting.

kakyon said...

kuih talam keladi memang sedap, warnanya yang menarik menambat hati untuk memakannya..

mamabeauty said...

still nampak sedap.. hiks.. envylah pandai masak ni..

dulu penah cuba tapi keras gara2 tersalah tepung hahaha

Amie said...

Cantik warna kuih talamnya tu!

Rosdi Eunos said...

Salam Hazila,
Rebus pun boleh, tapi jangan terlalu lama ..
btw, lapisan bawah tu you kacau atas dapur dulu atau terus kukus?
Been doing this a lot masa di KL dulu ... bila nampak your blogpost terus bau talam keladi ni mcm dekat jer.. haha

hazila said...

Eunos,
Itulah I terlama sikit rebus sampai hampir lembik. Lapisan bawah tu masak atas dapur dulu, patutnya I tak tunggu sampai pekat sangat.