Thursday, December 22, 2011

Bubur Sago bersama Keledek 2 Warna



Bubur Sago bersama sama Keledek 2 Warna.

Semalam saya tak masak untuk dinner, balik kerja agak lewat dan kebetulan pula jalan jem agak teruk disebabkan hujan dan jalan yang sedang dibaiki. Memang plan nak masak yang simple saja tapi risau sampai rumah lewat, so saya calling calling my darling minta tolong belikan makan malam. Since tak masak main  dish, saya sempat buat pencuci mulut yang simple dan ambil masa yang sekejap untuk disediakan.

Bubur Sago & Keledek

750 ml santan
200 gms sago - rendam sebentar
Beberapa biji keledek ungu dan oren - kupas dan potong kepada saiz yang sesuai
1 helai daun pandan - simpul
1/2 sudu teh garam
200 gms gula pasir / gula kabung
Air untuk merebus

Cara cara
1. Rebus sago hingga kembang, tapis dan lalukan dibawah air paip dan toskan.
2. Rebus ubi keledek hingga empuk, tapis dan ketepikan.
3.Masukkan santan, daun pandan, gula dan garam ke dalam periuk. Didihkan hingga gula hancur, kacau dengan kerap supaya santan tidak pecah minyak. Tutup api.
4. Masukkan sago dan keledek rebus di dalam magkuk sajian dan tuangkan kuah santan ke atasnya. Sedia dinikmati.

10 comments :

kasihredha said...

sukeee ...dan cantik bewarna warni

akak rasa zila sure salah taip...keledek jadi kedelek (topik n3)

sudipVSsenduk said...

terserlah akan kelemakan & kemanisannya, sluuuurrp...

hazila said...

Kak kasihredha,
Thanks for the correction. Tak perasan sebab nak cepat tadi.

hazila said...

SudipVSsenduk,
Kuah tu saya kurangkan manisnya sebab keledek tu dah manis, memang kena kat tekak saya.

chikadakbiru said...

salam kak ila...kite dh lama tak makan bubur keledek nihh...tgk akak buat terliurr plak...musim2 hujan mcm ni memang sedap layan pemanis mulut panas2 cenggini

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Memang kegemaran ku.....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..jelesss betul saya tgk keledek ungu akak tuu..kenapa saya tak jumpa-jumpa yaaaa di sekitar shah alam ni...Dah lama duk intai2 sejak tgk pengat ubi akak yang masak asing isi dan kuah tempohari

Zie Noorzail said...

Hazila

Memang cun gabungan color keledek tu + sago tuuu..karang balik opis kak zie nak nyinggah sat kat pasar malam, carik keledekk...jgn lupo poskan resepinya!!!!

Gee® said...

Sedapnyaaa Zila...k.gee mmg suka bubur... bubur kacang ke, keledek ke, labu ke, pulut hitam ke...sume best!!

KakAsma said...

zila,sesekali makan bubur gini sedap nak nak ujan ujan gini..terasa rasa kat tekak dh nie...