Sunday, July 3, 2011

Home Made Gochujang Paste ( 고추장 )


 Home Made Gochujang Paste ( Korean Hot Pepper Paste )

Ingredients

270 ml water
250 gms sugar cane / brown sugar
300 gms miso paste
100 gms chilli powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon rice vinegar

Method
1. Pur water into sauce pan, add sugar and heat until sugar dissolved.
2. Add in miso paste, keep stirring using wooden spoon until smooth.
3.Then add in chilli powder and mix well untill all combined. Switch off the fire and let it cool down for a few minutes.
4. Add in salt and vinegar, mix well and let it cool before put them in a bottle.

13 comments :

Deliah's Deli said...

nk bt msk apa tu?

*dok cr acuan bungeoppang kat sini...ade ke? :)

hazila said...

Del,
most korean dish use this paste.
Tak boleh guna acuan kuih baulu ke untuk buat bungeoppang tu?

cik cek said...

First time dengo nama paste ni...tgk bahan2nya pun kak cek ada yg tak tau...he he jakun tul kak cek ni ek...paste apa ni ek sebenonya...dan guna utk masak ape ek....:)

kasihredha said...

dimana beli miso paste?
akak suka sgt miso sup ..biasa mkn kat resto jepun tu.

quinnie said...

boleh buat sendiri rupanya gochujang paste nih....tapi nak kena ada miso paste la plak....

ijayuji said...

Salam kak! sbb tu kalau tak de paste korean ni kita letak miso dgn serbuk lada sikit hihihi.... kat sini ada jual tp tak paham lah pulak tulisan korea wakakaka...

hazila said...

cik cek,
Kebayakan masakn korean menggunakan hot pepper paste ni. Tapi yang jual kat pasaran tu biasanya ada cooking wine atau alcohol.

hazila said...

kasihredha,
Kak, saya biasa dapatkan barangan jepun seperti miso, wakame, konbu kelp di Jusco.

hazila said...

quinnie,
ada banyak respi nak buat gochujang ni tapi lagi banyak barang yang sukar nak dapat seperti malt powder, wheat flour dan beberapa barang lain. Yang ini senang sikit sebab akak dah ada miso paste tu kat rumah.

hazila said...

Ika,
WS, kat sini susah juga nak jumpa yg ready made. Hari ru akak dah beli tapi semua tulisan korea. Was was pulak, bertangguh nak guna. Terdetik nak check website dia, rupa rupa ada cooking wine.

kamyLa_petite said...

hye..blh ta bgtau kt mne sya blh bli miso paste yg halal ea???

asma diyana ariffin said...

Tpikan klau taucu blh kan.... Xde miso

hazila said...

Asma,
Ya boleh gantikan dgn taucu.