Friday, July 29, 2011

Dried Persimmon Punch 수정과


Salam Jumaat...


Semalam saya tak masak untuk dinner, my husband beli bungkus bawa balik. Sempatlah berehat sebentar bila sampai rumah, kalau tidak tergesa gesa nak siapkan makan malam. Lagipun semalam my husband excited nak tengok Harimau Lawan Singa, so kena makan malam awal sikit.

Sementara my husband layan orang berebut bola kat TV, saya buat buat sibuk di dapur. Apa tidaknya, sambil layan games tu, kena sediakan air teh la, lepas tu nak mengunyah keropok la.... Sambil tu sempat saya buat Dried Persimmon Punch ni. Simple saja tambahan kalau ada pembantu dapur yang bernama "Pressure Cooker".

Bahan bahan
3 pcs dried persimmon
1 pc cinnamon stick
1/2 cup sugar
1 inch ginger - peeled and sliced
Pine nuts - for garnished
6 cups of water

Method
1. Put all the ingredients except Pine nuts into Pressure Cooker, cooked about 30 minutes.
2. Pour into cup and garnish with pine nuts before serve. Recommended to keep in refrigerator before serve.


Dried Persimmon Punch ( Sujeonggwa )

6 comments :

Gee® said...

mai secawan...

Amie said...

Selamat tengahari Hazila,
pernah makan persimmon segar tapi belum pernah cuba yang kering, sesekali nak cuba juga buat... apa khasiat buah ini ye...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

teringin nak rasa
ni minuman korean ek?

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!sungguh menggoda air tu...tak pernah rasa..teringin saya nak cuba =0).

kasihredha said...

tak pernah rasa..:)

ijayuji said...

Salam kak zila! kak kalau buat air ada guna cinnamom stick tu bau dia sama tak mcm yg serbuk tu?? kita tak leh bau yg serbuk tuuu tetiba mcm nak pitam gituu hihihi... bau dia! ku semangattttt! itu kitalah org yg suke bukan main suke lagi kan :D pssst>>drama hangul? tgh melayan kpop n sibuk mendownload kat iphone kikiki....