Tuesday, July 26, 2011

Pulut Kuah Durian


Selamat pagi.....


Musim durian belum habis lagi, so bagi sesiapa yang "hantu" durian masa inilah boleh makan bersungguh sungguh sebab harga durian dah turun sikit sebab hampir memasuki bulan Ramadhan. Biasa buah yang berharga RM12 sekilo dah tinggal RM6. Ada juga yang harga RM4 sekilo dan buahnya elok berbanding yang harganya lebih mahal.

Last weekend saya balik kampung, sepanjang jalan penuh dengan orang jual buah durian. Seminggu sebelum tu my mom dah borong hampir 2 bakul padahal yang makan durian kat rumah tu bukannya ramai sangat tapi dia menjamu pekerjanya makan, so yang lebih tu siap buat tempoyak lagi. Bila nak balik, my mom suruh bawa balik tempoyak. Bestnya masak rebus tempoyak.....

Masa nak balik ke Shah Alam,sempat lagi beli 2 biji buah durian. Saya bukannya tau sangat jenis apa, ada yang namanya Musang King la, D24, Durian kampung, Udang Merah dan beberapa lagi yang saya pun tak pernah dengar. Sampai rumah, saya keluarkan isinya dan simpan dalam bekas kedap udara. Malam tadi terasa macam nak makan pulut kuah durian, so saya buat sikit. Masih ada balance lagi, masih berfikir nak buat apa pulak....


Pulut Kuah Durian

14 comments :

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam hazilla.sedapnya pulut durian.pekena dgn kopi kan meletup satu badan!

Gee® said...

Zila, k.gee tak makan doroyan... camna nih... buatlah pulut serunding pulak yer...heee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

musim derian sekarng ni ek
ayu x brpa mkn but dah lama benar x marasa derian...teringin gak la but sini mahal bonar derian...dah la from siam

Amie said...

tunggu...tunggu! musim durian jangan habis dulu.... kita belum sempat makan durian nih!

MamaFaMi said...

Oh me oh my, durian.. huhuhu... my favourite tapi orang kata, kalau ada darah tinggi, tak leh makan banyak-banyak. Huwaaa...

Tahu tak, kalau lalu je kat tepi stall durian, normally the bau akan menyelinap masuk dalam kereta. Mama akan tarik nafas dalam-dalam.. hinting hubby that I want durian, tapi dia laju je... huhuhu... kesian kan? Kalau gi supermarket, terpaksalah buat buat tak nampak je. Itu yang kalau sesekali hubby beli... memang kasi pulun habis! Tak lepas peluang! Hahaha...

Cendana Kasih said...

sedapnye doyan..baca jer entri ni terus teringin...jap, nak kuarkan isi durian laaa....nanti dtg makan rumah kita yer...hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nasib baik baru je merasa pulut durian masa family gathering kat rumah makcik last weekend.. mmg best ni... dessert melayu yg tak pernah menjemu kan.. hihi...

alimaz kembara terasing said...

haduhhhhhhhhhh sedap giler....

Anna Qawina said...

waaa...doyan lagi..nak kena buat lg ke tak ni..hehe..

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila,

durian...febret kak nur tapi skrg kena hati2 kalau nk mkn...takut...dh byk pantang larang sekarang....huhu...dulu sebakul durian boleh ngap sampai licin tapi skrg telan air liur aje....hehe.

Chik Mimi said...

cik kak kite ni sukee durian tp yg makan pulut durian kita sorang je sbb semuanya makan mentah je so kalau nak makan ngan pulut mmg tunjuk je la tp nak kena yg selalu beli baru sedap

che'iza said...

Akak....... terus rindu perlis.... Nak sikit kak....

Jay said...

wow...wat a beautiful n rich recipe..
Tasty Appetite

nonierahman said...

sedapnya kakak pulut doyan...khamis nie nak balik kg makan doyan.jom kak balik sesama :)