Malam tadi masa balik kerja, buka peti ais tengok ada udang. Fikir fikir nak masak apa la dengan cik udang ni. Tak kan nak buat kari lagi. Nak goreng pun, baru jer buat. Pas tu teringat resepi Ringo dari MyR, Ebi Mayo. Tengok semua bahan pun ada, projek pun diteruskan.
Mari kita lihat bahan bahannye .....
Bahan-bahan
30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
garam secukup rasa
1 sb air perahan halia
2 sb tepung ubi
minyak untuk menggoreng
5 sb mayones
1 sb condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)
Cara-cara
Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
Potong sayuran, letak dalam pinggan.
Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
Panaskan minyak. Gaul 1 dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap
No comments :
Post a Comment