Sebenarnya buat kuih ni lama dulu, tapi tak ingat bila la pulak. First time buat, selalunya tunjuk jer... Tawakal jer sebab selalu kalau buat apam ke, selalunya tak menjadi. Tak nak kembang.
Tapi kali ni nak cuba resipi dari Rossitamz, alhamdulillah menjadi juga. So thank to Rossitamz, so saya copy paste je resepi tu....
Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )
5 biji telur (saiz kecil)
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
1) Panaskan kukusan.
2) Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3) Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4) Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 5) Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6) Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Tapi kali ni nak cuba resipi dari Rossitamz, alhamdulillah menjadi juga. So thank to Rossitamz, so saya copy paste je resepi tu....
Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )
5 biji telur (saiz kecil)
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
1) Panaskan kukusan.
2) Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3) Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4) Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 5) Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6) Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
No comments :
Post a Comment