Sunday, June 6, 2010

Homemade Watermelon Ice Cream

Hari tu saya beli tembikai sebab nak buat jus tembikai laici, tapi masih ada baki lagi. Itupun dah beberapa kali makan ratah cam tu je. Semalam terfikir nak buat ais krim tembikai. Lagipun dah lama sangat ais cream machine saya tu tak berfungsi, takut lama lama langsung tak boleh pakai.


Sebelum gunakan ice cream machine, kena baca dulu manual sebab kebanyakkannya kena bekukan bekas untuk buat ais cream tu semalaman. Bergantung pada manufacture masing masing.


Bahan bahan

3 butir kuning telur (pukul sedikit)

250 ml susu segar
250 ml heavy cream
100 gms gula
2 cawan isi tembikai yang telah dikisar halus.
Sedikit perasa vanilla


Cara cara
1. Masukkan semua bahan kecuali isi tembikai ke dalam periuk. Panaskan adunan agar sebati tetapi jangan sampai mendidih.
2. Tutup api dan biarkan adunan sejuk, kemudian campurkan adunan dengan isi tembikai yang telah dikisar tadi.
3. Masukkan campuran tadi ke dalam bekas, simpan di dalam peti sejuk ( bukan tempat ais) sekurang kurangnya 3 jam.
4. keluarkan adunan tadi dan masukkan ke dalam ice cream maker. Tunggu hingga selesai.
5. Sedia untuk dinikmati.

1 comment :

Nur Najiha said...

akak pkai ice cream maker jnama apa??