Sunday, June 13, 2010

Lempeng Pisang Berkelapa

Pagi tadi breakfast saya hanya buat lempeng bersama dengan pisang di campurkan dengan kelapa parut. resepi saya ambil dari Majalah Keluarga. Sejak Piala Dunia dah mula, saya kena temankan my husband menonton bola kat TV pulak. Malam tadi tengok 2 games, first Korea VS Greece dan second Argentina VS Nigeria. Tapi my husband bukanlah fanatic sangat pasal bola, hanya negara negara tertentu saja yang dia nak tengok. Apalagi, saya pun terpaksalah duduk menonton sekali kan....... Tapi bila gol je, saya yang lebih bersorak.

Bahan bahan
75 gm tepung gandum
175 ml susu segar
1 sudu teh gula halus
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 biji telur
sedikit garam

Bahan Inti
2 biji pisang berangan di potong dadu
2 sudu makan kelapa parut
1 sud makan gula perang
sedikit garam

Cara cara
1. Untuk membuat lempeng, campurkan semua bahan dan kisar hingga sebati.
2. Ambil sesenduk adunan, tuangkan ke dalam kuali leper. Kaup balikkan hingga masak. Angkat dan ketepikan dahulu.
3. Sementara itu, untuk isian lempeng, gaulkan semua bahan. Ambil satu sudu dan letakkan ke atas lempeng dan gulungkan.
4. Akhir sekali paipkan sos coklat ke atas lempeng tadi dan sedia untuk dinikmati.

2 comments :

Deliah's Deli said...
This comment has been removed by the author.
Suraya said...

dear hi,

nak tanya acuan roti jala yg u pakai..kita berminat lah, mana nak dptkan ya...emailme at ceemeng78@gmail.com