Wednesday, December 1, 2010

Puyuh Goreng garing


" Tanam Pinang Rapat Rapat,
Biar Senang Puyuh Berlari,
Ku Pinang-Pinang Tak Dapat,
Ku Pujuk-Pujuk, Ku Bawa Lari..."


Ha, apa kena dengan akak hari ni bermadah dan berpantun pulak.... 
Saja nak release tension sebab kepala ni asyik berdenyut denyut je. Sekejap panas terik nanti petang hujan selebat lebatnya. Semenjak dua menjak ni my husband suka makan puyuh la pulak. Hari tu masa kawan dia bagi, berselera betul dia meratah puyuh goreng.

Hari Ahad lepas, my husband call kawannya yang menternak burung puyuh di Rawang, nak pergi beli katanya sambil sambil tengok projek ternakannya sekali. kebetulan my parents pun ada kat sini jadi kami semua pergi jalan jalan cuci mata. My husband beli 30 ekor burung puyuh Grade A, sedikit besar dari yang tempohari. Sampai 30 ekor dia beli, tapi saya dah bagi my parents bawa balik separuh sebab kalau tinggal semua kat rumah, takut keras kejung dalam esbok pulak. Maklumlah, akak ni bukan rajin sangat nak memasak sehari dua ni.

Semalam cuma buat goreng saja, esok lusa kena fikir nak masak apa pulak. Mungkin nak cuba Puyuh Goreng Berlada ke.....

6 comments :

pB said...

best nyerrrrrrrrr

hazila said...

pB, dah bersalin ke?

♥LOVE2COOK♥ said...

Cutenye puyuh tu posing kak!!!

Love tak makan puyuh, telur dia je...;)

Jiya said...

uihhh... puyuh tu wat gimnastik ker kak?? hehehehe... sedap erggh puyuhh.. nak gakk!! tu satu tuk jiya kan kan kan

Amir Said said...

wah mmg suka puyuh ke? banyak resepi puyuh dalam blog ni.. saya xpernah makan puyuh, x suka. sbb kecik... hehe..

nora said...

Kite perap dengan ketumbar, jintan, garam dan kunyit jek. Goreng jangan sampai garing sangat. Sedapnyaaaaaa...