Monday, March 5, 2012

Soya Cendol


Salam...

Pagi Isnin yang basah setelah hujan turun dengan lebatnya pagi tadi. Jadi bila hujan pagi, hari isnin pulak dengan secara automatic jalan tersangatlah cantik sebab kereta beratur panjang. Itu belum masuk bab cilok mencilok, lepas tu yang sorang lagi hon.... Fuhhhh memang meriah. Antara penyebab ramai orang dapat tekanan darah tinggi.

Kadang kala rasa macam seronoknya kalau tak perlu bergegas meredah kesesakan jalan raya setiap hari. Tapi kalau tak kerja, siapa yang nak bagi duit? Kita bukan datang dari keluarga yang kaya raya atau bersuamikan si Jutawan. Jadi selagi terdaya.... redah je lah.



Berbalik pada entry kali ni, saya letak gambar Soya Cendol.

Tema semalam ialah "Hari Tanpa Santan"

Hati membuak buak nak makan Cendol, siap membayangkan cendol pulut lepas tu letak durian lagi. Adusssss sedapnya. Tapi sebab nak kena ikut tema, saya gantikan santan dengan air kacang soya. Walaupun "nikmatnya" tak sama tapi bolehlah untuk lepaskan keinginan anak tekak sendiri kan...

Itupun saya tengok my husband menikmatinya tanpa bersuara... Kira boleh diterima la kan.


Tapi saya takdelah rajin sangat sampai nak buat cendol sendiri. Saya beli cendol yang ready made di pasaraya, begitu juga dengan air soya. Cuma saya masak air gula melaka saja, itupun sebab stok air gula melaka yang ready made dah habis. Kebetulan saya ada stok kidney beans dan balance krim jagung yang saya gunakan buat puding roti berjagung sebelumnya.

12 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nanakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
sua gelas besaq ni
suka222222 fav ai ni akak ngeee

Qasey Honey said...

cendol satu!!!!!
nyummyyy...

Zalia said...

owang pun nak segelas kak... nak kidney bean lebih... hehehe

ummiaisyah said...

awat x mau mkn santan? diet ke? alamak..sy pon kena join ni...lemak dh berlapis2..hahaha..
hppy bday kak Zila...slmt bergajet baru!

Diana @ Melley Mey said...

sukanya minum cendol.. terasa sejuk jer tekak nie tgk gambar kat atas tu.. sedap2!!

kasihredha said...

tak pernah mkn dgn soya...biasa dgn santan je...dapat kurangkan kolestrol :)

izahdaut said...

alah comel betul air dlm botol gitu. asalkan cendol layan je. musti sedap jugak walaupun anding ngan soya. elok utk kesihatan kan

sudipVSsenduk said...

sedapnya!!

cantiknya gelas eerrrr, cawan.. errr botol.. beli dkt mana?

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Easy peasy kan kak. I too love cendol...aisey teringin pulak..;)

AbbotCottage said...

ku tertunggu-tunggu saban waktu, gambar terbaru yang cantik-cantik daripada kakakku...ohhh kak hazila, masakan apakah selepas ini wahai gerangan kekanda...

dZana said...

aslmkum hazila.. rasa nk menegok jer cendol soya ni.. selalu minum cincau soya.. tak terfikir lak boleh boh cendol jugak.. tak lupa akk ucapkan happy birthday.. seronok nya dah dpt hadiah ..

IeRA said...

Sedapnya!!!