Thursday, March 15, 2012

Sambal Tumis Ikan Kering


Salam semua....


Apa Khabar hari ni? Mungkin ada suri rumah yang sibuk menguruskan hal di rumah. Maklumlah sekarang cuti sekolah dan bagi sesetengah tempat di Selangor di takde bekalan air. Lagi lah sibuk ibu ibu semua kan...


Saya pun bila dah tau hari rabu sampai khamis tak ada bekalan air, so bertungkus lumus la mengutip semua baju kotor untuk di dobi, 2 round jugalah. Siap cuci semua pinggan mangkuk yang dah digunakan. Then simpan air minuman dalam botol. Macam la ramai sangat orang dalam rumah kan.... My husband cakap, tak payah susah susah simpan air, yang ada dalam takungan tu pun boleh sampai minggu depan.....

Tapi, alhamdulillah bekalan air tak putus pulak. Ada je macam biasa.


2,3 hari ni my husband asyik nak makan sambal tumis je. Mula mula sambal ketam, lepas tu sambal telur rebus dan semalam saya buat sambal tumis ikan kering. Mula mula dah keluarkan udang, tapi rasa macam dah selalu sangat buat sambal udang. So selongkar peti ais, ada beberapa ketul tulang ikan kurau lebihan saya buat masak lemak cili padi ikan kering minggu lepas. Sedap pulak buat sambal ikan kering ni...

17 comments :

Gee® said...

pergh!! makan dgn nasi panas conpom bertambah2... sedapnyaaa

ady said...

as-salam
waa sedapnye nampak..terliur nih..

izahdaut said...

rumah akak belah mana.. rumah saya kat ampang tak kena, tadah jugak air n mandi kan anak2 semua pepagi tu. tapi ada je kan ;-)

weeewiiit bersri2 sambal ikan bilis ni. kena pancaran air tangan akak ek? hehe

oli-go said...

sedapnye kalau di makan dengan nasi lemak..

KakAsma said...

cantik nyer lauk zila posing..nak makan pun sayang..tengok pic dah kenyangkan..

quinnie said...

sedapnya kak zila..dah lama tak makan sambal ikan kering....musim hujan2 ni memang laju je makan...hehehe

Anna Qawina said...

sedapnya mkn ngan nasi panas2 kan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

rumah saya takde masuk senarai terputus bekalan air.. tp takut juga buatnya terkena tempias akhirnya tadah jugalah dlm baldi, dlm besen besar.. hehehe.. tp alhamdulillah.. air ada je sampai hari ni.. hehe..

cantik tul gambar... menyerlah warna daun pisang & warna sambal ikan masin tu....

Amie said...

makan dengan nasi panas, dengan ubi rebus... dengan lempeng pun sodap!!!!

kasihredha said...

aduhai...sedapnya
tambah sedap makan atas daun pisang :)

Qasey Honey said...

bleh cuba ni...mkn dgn nsi lemak...wow mesti mgancam rasanya kan

sudipVSsenduk said...

tu diaaaa... mengiurkan!

kalau makan sambal tumis, bawang yg saya sambar dulu...

AbbotCottage said...

Kak Zila, tengok kdaun pisang je ponnnn dah terliur...ngee ngeee ngee

Mamasya said...

Aslmkum Zila. belum pernah buat sambal tumis ikan kering....nanti boleh cuba...

blogresipi.com said...

Salam kak,
serius terliur tengok sambal ikan kering akak ni. Pekena dengan nasi panas memang boleh berpeluh sakan ni.

dZana said...

aslmkum hazila.. klau akk ada nasi n lauk camni pun dah cukup.. tak yah yg lain2.. confirm brtambah2 nasi..

Wattie said...

Fuhhhh.....tertelan air liur kita dibuatnya.....