Thursday, January 3, 2013

Kung Pao Chicken with Szechuan Peppercorns


Assalammualaikum dan Selamat Pagi...


Kebelakangan ini lebih banyak entry kuih muih berbanding lauk pauk. So hari ini saya letak salah satu menu Chinese dish yang menjadi kesukaan saya.

Kung Pao Chicken...

Kebetulan masa cuti tahun baru yang lepas, saya dan suami sempat jalan jalan cuci mata so biasalah tempat yang saya suka pergi ialah pasaraya. Nama pun jalan jalan cuci mata kan, sambil jalan tengok jugalah apa yang berkenan. Tiba tiba ternampak Szechuan Peppercorns di bahagian rempah ratus. Biasanya kalau menonton rancangan masakan yang di host kan oleh Chinese Chefs, selalu ada menggunakan Szechuan Peppercorns dalam masakan mereka. So, just ambil satu packet untuk dicuba dalam masakan saya.

Apalagi..... surf internet, cari apa resepi yang sesuai dicuba yang menggunakan bahan ini.


Sichuan pepper

From Wikipedia, the free encyclopedia


Sichuan pepperSzechwan pepper or Szechuan pepper, a common spice used in Asian cuisine, is derived from at least two species of the global genus Zanthoxylum, including Z. simulans and Z. bungeanum. The botanical name of the genus is composed of two Greek words that together mean "yellow wood" (referring to the brightly coloured sapwood possessed by several of the species). The genus belongs in the rue or citrus family, and, despite its name, is not closely related to either black pepper or chili pepper.
The husk or hull (pericarp) around the seeds may be used whole, especially in Szechuan cuisine, and the finely ground powder is one of the blended ingredients for the five-spice powder. It is also used in traditional Chinese medicine. The pericarp (hull or husk) is the part that is most often used, but the leaves of various species are used as well in some regions of China.[1]
Another cousin native to China is Zanthoxylum schinifolium, called xiang-jiao-zi (香椒子, lit. "aromatic peppercorn") or qing-hua-jiao(青花椒, lit. "greenish-black flower pepper"), used as spice in Hebei.[1] Yet another Zanthoxylum species provides the African spiceuzazi. Because all 250 or so species of the genus seem to possess at least some of the aromatic and complex chemicals that enliven food, it is likely that most Zanthoxylum species have been used at some time as a spice.
While the exact flavour and composition of different species from the Zanthoxylum genus varies, the same essential characteristics are present to some degree in most of them. Thus, while the terms "Sichuan pepper" and "sanshō" may refer specifically to Z. simulans and Z. piperitum, respectively, the most commonly used varieties of the pepper (such as these two) are interchangeable in most cases.[2] Outside of scientific literature, it is common to see the names used interchangeably or as blanket terms for whichever particular species of pepper is available.



Ada rasa manis,masin,pedas dan rasa lemak dari gajus. Cukup sekadar menikmatinya dengan sepinggan nasi putih yang hangat. Tak terkata......

KUNG PAO CHICKEN WITH SZECHUAN PEPPERCORNS

Bahan bahan
300 gms isi ayam - potong saiz anggaran 1 inci
1/4 cawan kacang gajus
1/3 cawan cili kering, hiris menyerong
2 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dimayang
3/4 sudu makan szechuan peppercorns yang ditumbuk
Minyak untuk menggoreng ( Minyak kacang tanah lebih sesuai)

Bahan perapan
1/2 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan gula perang
1/2 sudu makan tepung jagung

Sos
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan cuka hitam
1 sudu teh minyak bujan
1 sudu teh gula perang
3 sudu makan air

Cara cara

1. Campurkan isi ayam dengan bahan perapan, gaul sekata dan perapkan di dalam peti sejuk lebih kurang 2 jam.
2. Masukkan 1/2 sudu makan minyak ke dalam kuali, dan goreng kacang gajus hingga keperangan. Keluarkan dan letak ke tepi.
3. Masukkan 1/2 sudu makan minyak, goreng isi ayam hingga masak. Ketepikan.
4. Masukkan 1 sudu makan minyak, goreng cili kering hingga sedikit garing, ketepikan dan masukkan halia dan bawang putih. Goreng hingga naik bau.
5. Masukkan semua bahan sos, dan biarkan hingga mendidih.
6. Masukkan isi ayam tadi diikuti dengan kacang gajus dan cili kering. Kacau sekata. 
7. Matikan api, taburkan Szechuan peppercorns yang di sangai terlebih dahulu dan ditumbuk kasar.

Saya masukkan bahagian putih daun bawang untuk memberikan lebih rasa dan warna.




9 comments :

Nuridah said...

Assalamualaikum Zila,

Happy New Year to u....hehe wah nie mmg nk kena mkn panas2 baru ada kick....gambar cantik ahh...simple but look elegant ader kelasss u....tk berserabut sedap mata memandang.

mori said said...

Salam hazila.... menarik betul menu nie... simple dan nampak sedap...

Gee® said...

Subhanallah... terlior betul...

EIKA said...

sis..nak resepi boleh ^_^

Marsita yahya said...

sedap ni...peppercorn tu leh ganti ngan black pepper kot yek?

Liza said...

fuhhh, best ni..anak2 akk pun suka..

sudipVSsenduk said...

cekot gajus banyak2, simpan bawah nasi, biar org lain tak dapat... lalalala

Zurina Hj.Zainal said...

kena try nih!!

zila norazila said...

kak zila
nampak mmg sedap..klu ada cili kering camne mmg sedap..nnt bila zila nk try dtg kesini amik resepi ok..:)