Friday, July 23, 2010

Gyoza


Tekak ni sejak baik demam asyik craving for this kind of food.Jadi semalam merajinkan diri sendiri untuk buat Japanese Gyoza.Kalau kita ke pasaraya, kita boleh nampak 2 jenis kulit wan ton ni. Satu berwarna kuning, biasanya ada yang bentuk segi empat dan bulat. Satu lagi ialah yang berwarna putih, bertulis Gyoza Skin. Hari ni saya gunakan skin yang berwarna putih.

Japanese Gyoza
Bahan bahan

Kulit Gyoza / Won ton secukupnya

* Bahan Inti:
* 200g isi ayam, dicincang
* 100g isi udang, dicincang
* 1 sb kubis bulat yg dicincang halus
* 1 sb daun kucai dicincang halus
* 2 pcs shitake mushroom - dicincang halus
* 1 1/2 sb kicap cair
* 1 1/4 sk garam
* 1/4 sk gula
* Secubit serbuk lada putih
* 1/2 sk minyak bijan
* 1 sk tepung jagung
* Minyak masak
* 1/2 cawan air

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan inti dan perap 30 min.
2. Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
3. Lipat segitiga.. Kepil dari tepi. Buat hingga habis
4. Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
5. Panaskan kuali leper, masukkan 1 sudu makan minyak masak, susun gyoza di atas pan tetapi jangan terlalu penuh.
6. Biar sehingga bawah gyoza menjadi keperangan. Kemudian masukkan 1/2 cawan air, perlahankan api dan tutup kuali dengan penutup.
7. Biarkan air mendidih dan ini akan membuatkan Gyoza masak secara STEAMING selama lebih kurang 6-8 minit. Perhatikan jangan sampai hangit.
8. Angkat dan letakkan di atas serving plate bersama dengan kicap cair.

3 comments :

azian said...

Macam buat dumpling juga yer...

~Zila Zul~ said...

whoa sedap..mesti cuba ni..

cikmanggis said...

eh cantiknya.Tak pernah makan.Nampak senang je membuatnya,