Semalam saya "ter rajin" sikit...
Sebabnya semalam cuma masak yang simple dan tak banyak ambil masa yang lama jadi sempatlah main masak masak. Lagipun lama juga saya tak baking cookies or cakes. Bukannya tak teringin nak buat tapi memandangkan takde orang yang nak makan jadi semua impian tu terpendam dan lama lama terbenam terus....
Resepi Famous Amos ni dah lama saya simpan, rasanya awal tahun lepas. Inipun saya dapat dari blog kak Watieman. Mana agaknya kak watie menghilang.... Punyalah lama memerap resepi ni, maklumlah kadang kala tak cukup bahan, kadang kala bagi peluang resepi lain keluar dulu... Tapi yang paling utama sebab malas.
Ini Famous Amos sebelum dibakar. Mula mula rajin sikit, sempatlah touch up supaya leper dan licin permukaan tu. Lama kelamaan, bila dah mula malas, saya biarkan je permukaannya tu menggerutu. Sepatutnya lepas di adun, kena buat memanjang dan potong supaya dapat saiz yang sama, tapi saya guna cara yang paling senang dan cepat.
Saya memang failed kalau masuk bab Food Styling. Tak berseni langsung, itu pasal kadang kala entah apa apa. Ikut sempat dan apa yang boleh difikirkan masa tu. Itu adalah alasan bagi orang orang yang tak berseni cam saya ni.
Saya hanya buat 1/2 bahagian daripada adunan asal.
Saya hanya buat 1/2 bahagian daripada adunan asal.
Ingredients:
- 2 cups butter
- 4 cups flour
- 2 tsp baking soda
- 2 cups granulated sugar
- 2 cups brown sugar
- 5 cups blended oatmeal
- 24oz choc chips
- 1tsp salt
- 18oz Cadbury bar grated
- 4 eggs
- 2 tsp baking powder
- 3 cups chop nuts
- 2 tsp vanila essence
Method:
- Cream butter & sugar till smooth.
- add eggs & vanila, mix together
- add in flour,oatmeal powder, salt, baking powder, soda, and all the ingredients
- roll into balls and place 2 inches apart and bake for 10 minutes at 180 degrees or until cooked.
10 comments :
baru plan nk buat german cookies, nmpk pulak famos amos ni... tergoda i
waaa...cookies is one of my favourite...kalau buat sebalang paling lama 2 hari...sure licin...nanti leh cuba cookies ni pulak...mengoda sungguh terus tergoda...
canner kak? sedap rangup tak? geram je menengokkan sekut ni. tringin gak nak membiskut ni
pd saya permukaan yg mengerutu tu lagi nampak 'natural beauty'...
mmg suka biskut ni...bleh la nnti mencubanya...
suka..pass le sini sikit :))
Salam Zila. Wah ada sekut CNY ke ni....
fuh...patut le ada bau wangi sekut..dr dapo org shah alam rupanya...masuk list !
psst..jemputle dtg dapo baru...ada sepenggeti!
Salam Hazila...Walau tuan punya resipi bagi alasan kurang berseni, tapi dah sama patern lah tu ngan kat amous punya...bentuk menggerutu dan saiz pun tak sama tapi still sedappppp kan
Assalam zila,
ada biskut famous amos kat sini ya..sedap ni buat kunyah2 time boring..hehe
aduhai at least for you siap juga ada setting untuk ambil gamabr kita ni terus aje direct to the point..hahah..tak ada setting2nya ..tak ada go around the bush ..hahaha..
Post a Comment