Thursday, January 5, 2012

Sambal Bilis, Petai & Tempoyak


Hari ni jalan dah start jem... terlupa pulak yang orang dah mula berkerja, hantar anak ke sekolah. Maklumlah sebulan lebih jalan agak lengang dan boleh keluar rumah lewat sikit. So kena tune balik otak, kena keluar rumah lebih awal sikit mulai esok.

Since saya ada banyak lagi stok tempoyak, jadi kena cari menu bagaimana nak menghabiskan stok yang ada. kalau lama sangat pun nanti dah kurang enak. Tak kanlah asyik nak buat asam rebus tempoyak je kan.... Nanti boring pulak.

So semalam saya buat Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai dan campur dengan tempoyak. Perhhhhh....... sedap juga you. Tak perlu ada lauk lain pun dah boleh tambah nasi 2 pinggan.

9 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sungguh nak jerit tgk petai ni
sedap giler kalo blh makan ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hem..habislah azam tahun baru nak diet..kena bilis petai macam ni mak mertua lalu pun tak sedar.....

Liza said...

perggghhhh...kalau mkn nasi cnpem bertambah ni...hihihhi

Chik Mimi said...

perghhh kita pun ada stok tempoyak MIL buatkan tapi menantu n anaknya bukan la fancy dengan tempoyak,best boleh try nanti menu ni

Qhaifa Nur said...

berselera nak makan cam ni....

Ayu said...

Assalam zila,
sedapnya nampk samabl bilis mu itu..akak kalau makan..yang petainya tolak ketepi aje..hahah sebab tak reti makan petai..tempoyak hari tu ada beli kat jb..ada dalam fridge lagi..pun belum pernah cuba..mesti nak try jugalah nanti..

Amie said...

adeeehhh.... sambal bilis petai tempoyak yang sungguh menggoda! Ada nasi putih sesenduk tak... tumpang makan sini ye...

cik cek said...

emmm...kechur akak nengok sambal ni...ada tempoyak lagi...hu hu hu...sedapnya...:)

sudipVSsenduk said...

nostalgia sungguh anak lesung batu tu.
Bertambah2 le nampaknya makan hari ni ye...