Sunday, January 8, 2012

Pulut Kuning & Gulai Puyuh


Selamat berhujung minggu buat pengunjung My Small Kitchen.....
Apa agaknya menu minum petang di hari minggu pertama pada tahun 2012 ni.... Saya sedang menyediakan bubur kacang dengan durian atas permintaan my better half. 

Tapi sekarang saya letak entry menu Pulut Kuning bersama sama dengan Gulai Burung Puyuh. Minggu lepas ada la my husband cakap yang dia lama tak makan pulut kuning. Saya cakap, nantilah bila senang senang nanti saya buatkan. Sebelum itu, ada tanya dia nak makan pulut kuning dengan rendang atau gulai? Saya lebih suka rendang tapi since my husband prefer gulai, maka buatlah gulai.

Rasanya kalau buat gulai ayam atau daging dah biasa sangatkan, so kali ni saya cuba gandingkan pulut kuning dengan gulai burung puyuh pula. Sesekali kena lah juga cuba lari dari kebiasaan........

Rasanya tak perlulah saya letak resepi sebab gulai burung puyuh sama saja cara memasaknya dengan gulai ayam yang biasa kita buat tu. Pulut kuning pun senang saja, tapi lebih sedap dan lembut kalau guna pulut susu. Semasa merendam pulut, masukkan sekeping asam keping. Petua untuk mendapatkan pulut kuning yang cantik.

7 comments :

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hem...sedapnya

Amie said...

Lamanya tak makan puyuh, bulan Mac nanti balik semenanjung nak pulub puyuh banyak2 sebab belakang kg kami ada kilang proses puyuh.
Cuci mata di sini dululah ye Hazila.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer...lama sungguh saya tak mkn puyuh, dlm setengah hatun agaknya.tgk resipe ni terliur saya dibuatnya.tq share resipe kat sini.bg ilham buat saya yg kadang2 ketandusan idea nk msk apa

KakAsma said...

datang sini sebab nampak zila tatang pulut tu dengan gulai puyuh..sedapppp nyerrr

umieaisyah said...

isy..rasa cam kt kenduri plak..ada pulut kuning..ms kecik2 lu kalo ada khatam Quran..merasa le kami pulut kuning

Chah said...

rasa cam nak 'naik quran' pulak bila ada pulut kuning..all time fav & syahdu!

cik cek said...

Lamanya tak buat pulut kuning...terigin lak nak makan...:)