Salam semua,
Maaf la sehari dua ni asyik tayang menu breakfast je...
Lempeng Kelapa atau "PEKNGA" kata orang orang disebelah utara. PEKNGA singkatan dari Tempek Belanga antara sarapan paling glamour dulu dulu especially di kampung. Tapi sekarang jangan tak tau, ada restoren di kawasan bandar yang menjual sarapan cara kampung ni termasuk ubi kayu rebus cicah kelapa ikan masin, pulut kukus dengan kelapa dan pelbagai lagi. Harganya bukan seringgit dua ye.... Apatah lagi kalau sudah masuk rancangan Jalan Jalan Cari Makan.
Sebenarnya saya plan nak buat kuih kaswi sebab dah beberapa kali nampak kat rumah kawan kawan lain. Rasa macam teringin je kan, so lepas balik kerja saya singgah pasaraya nak beli barang yang diperlukan. Sampai rumah, keluarkan barang dari freezer untuk makan malam. Sementara nak tunggu defrost, saya keluarkan bahan untuk buat kuih kaswi. Bila check rupa rupanya saya terlupa nak beli gula merah. Maka terbantut la harapan nak buat kuih kaswi.
Jadi kelapa yang ada tu saya buat Lempeng Kelapa.
Lempeng Kelapa cicah dengan lebihan Kari Ketam malam tadi. Saya pernah buat lempeng kelapa menggunakan kelapa parut yang muda, rasanya lebih sedap dan wangi. Paling senang dan cepat untuk dibuat kerana hanya memerlukan beberapa bahan saja. Selain dari di makan dengan kuah kari, sedap juga digandingkan dengan sambal sardin.
22 comments :
tgk n3 ni teringat kat my umi
dia selalu buat sedap
akak ada link recipe x??
nk try buat la teringin
if ada let me know k...arigatou
Ayu,
Akak main campak campak je, ikut sedap tangan sendiri. Nanti akak update ye.
lamanya tak makan peknga,kalau cicah ngan kuah gulai ketam lagi la best
Assalam Dik Zila telan liur Akak dibuatnya....Peknga...cicah gulai apa pun sedap...sambal ikan bilis pun ngam jugak...kuah sardin pun boleh ....pendek kata...peknga ni versatile jugaklah dengan kuah apa pun.......tu cakap orang yang tak pandai kopek ketam...!!
dulu2 ..waktu kecik, nenek selalu buat guna kelapa wangi( x tahu spesis apa)...sedapnya...aromanya pun dah best :)
Zila,
lempeng kelapa nie goreng garing2 mmg sedapkan..akak selalu ciciah gula ajer..time buat kari tak pernah tingat lak nak buat lempeng camginikan..
salam Zia...
amboi...siap ada kari ketam lagi...sedapnyer cicah ngan lempeng...sabo jer laaa...
Saya takleh buat la segala lempeng ni, kang asyik mengulang jer makan..tp kalo makan ramai2 takpe laa..sbb sekali hadap terus abis..
Sedapnyaaaaaaa lempeng kelapaaaaa....ermmmm.... (ni kes dah tak leh kata apa dah..)
sedapppnya... kalau kt kg kami cicah dgn sambal ikan bilis nyummmm
Assalam Hazila, waaahhh ada lempeng, bestnyaaaa...kena pulak cuaca hujan2 jer kat ktn, perut duk meragam nak makan jerk...hehee, pekena dgn kari lebih smlm or sambal sardin lg best.. ^__^
memang betul... bukan murah makanan org2 lama mcm ni bila dah masuk restoren2 ternama... kalau mahu.. bayar saja.. kalau tak mahu.. buatlah sendiri.. bukan susah sgt pun.. hehe..
sedapppp...semua diatas tu adelah fav QH tau...myelerakan sungguh...bestnya kalau dpt...hihi
Salam..... gambar cantik! masakan tu dah tentulah sedap kan nak mintak takut dah habis... *sambil jilat tapak tangan ni tau*
Salam Kak hazila,
Betul macam akak kata, kalau letak kelapa muda lebih manis dan sedap kan. Best pula makan dengan kari ketam tu.
Aduhhh...kecor air lior dibuatnya... fav k.gee ni
Susah aa nak cari kelapa parut muda. Kalau muda buat kuih mmg best. Muda sedang inti org kata tu kan. Makan lempeng pagi2.. Bestt kalau kat kg cicah ngan kuah gulai lemak je. Hehe
Salam..lempeng kelapa ngan kari satu....Wahhh sedapnya pepagi dapat layan lempeng panas...
Assalamualaikum Hazila,
lempeng kelapa ni kembalikan nostalgia lalu di kampung.... lempeng ubi campur kelapa! Ya Allah... sedapnya, makan dengan secawan kopi panas....
Assalamualaikum Zila,
bila tengok lempeng nie...tingat ayah kak Nur suker buat sarapan pagi lempeng kelapa cicah ngan sambal...sedap gitu tapi anak dia tk pernah buat pun!!!
nostalgia sungguh la kak cawan teh tu....^_^
Salam Hazila.cetong tu...bekas air kuning tu org dulu2 sukakan guna buat hidang air...
Mak ai sedapnya.. lapar terus perut ni...
Post a Comment