Wednesday, July 23, 2008

Bamia Chicken

Source : Majalah RASA

Nampak je merah menyala tapi tak pedas langsung utk tekak tekak melayu cam saya ni. Tapi sesuai utk kanak kanak yg takleh makan pedas. Inipun saya dah ubahsuai mengikut selera dan bahan yg ada kat rumah.

Bahan bahan
500 gms ayam ( saya guna ayam kampung )
2 sudu makan rempah kari daging
150 ml santan
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan minyak sapi
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
Garam secukup rasa
Sedikit air
Bahan kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 biji tomato
Cara cara
  1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan kisar ,cili kisar,rempah kari bersama sama bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau.
  3. Setelah itu masukkan ayam,santan dan sedikit air.Biarkan ia mereneh seketika.
  4. Perasakan dengan garam dan masak sehingga ayam empuk dan kuahnya agak pekat.

No comments :