Thursday, July 24, 2008

Udang masak Merah

Resepi asal namanya Udang Masak Sos Sechuan, tapi sebab saya dah modified ikut selera saya, jadi saya letak jer nama masak merah tu.

Bahan bahan

300 gms udang - dicuci dan toskan.
1 batang serai - diketuk
5 biji cili padi - dikisar
2 cm halia- dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tomato
Garam dan gula
Sedikit air

Cara cara
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi. Kemudian masukkan sos tomato dan serai.
  2. Kemudian masukkan udang, gaul dan masukkan sedikit air.
  3. Biarkan ia mendidih seketika, perasakan. Masak sehingga kuahnya sedikit pekat.

No comments :