Thursday, July 17, 2008

Sambal Udang Petai

Dah lama tak masak sambal petai, jadi semalam beli petai, kebetulan saya dah beli udang hari sebelumnya. Saya selalu masak cara sempoi jer, yg penting kena dengan selera saya dan suami.

Bahan bahan

5 ekor udang
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu makan cili kisar
Sedikit belacan
Garam dan gula
Asam keping
2 papan petai - ambil isinya
Sedikit air

Cara cara
  1. Udang dibersihkan dan ditos.
  2. Bawang besar dihiris bulat/mayang dan bawang putih diracik halus.
  3. Panaskan minyak, goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan cili kisar. Masak seketika hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan garam, gula serta asam keping.
  5. Masukkan isi petai dan masak seketika. Kemudian baru masukkan udang. Gaul sebati dan tunggu sehingga udang masak, matikan api.

No comments :