Friday, July 18, 2008

Bun Raisin

Resepi asal menggunakan buah buahan kering, tapi memandangkan kat rumah yg ada cuma raisin dan buah cerry, itulah yg saya gunakan. Sebenarnya ia cuma basic bread dough cuma ditambahkan dengan raisin dan ada sedikit modification bergantung bahan yg ada dirumah.
Source : Koleksi Resepi Majalah Jelita

Bahan bahan

240 gms tepung roti
1 sudu teh gula pasir
2 camca besar air suam
1 sudu makan yis kering
30 gms butter
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh shortening
60 gms raisin
10 gms cerry merah
1 sudu makan perahan lemon
1 biji telur
3 sudu makan gula pasir
80 ml susu segar suam
Sedikit butter utk disapu diatas permukaan roti

Cara cara
  1. Satukan ragi,gula pasir dan air suam di dalam bekas. Biarkan seketika.
  2. Gaul ramas tepung roti bersama butter di dalam mangkuk lain sehingga sebati.
  3. Masukkan raisin bersama ceri merah, gaul sehingga sebati.
  4. Satukan perahan limau bersama telur, gula pasir, susu suam dan uli lagi.
  5. Tuangkan bancuhan ragi di dalam tepung, uli hingga sebati dan menjadi doh. Perap/biarkan doh naik selama 30 minit. Uli doh sekali lagi.
  6. Bulatkan dan letakkan di dalam mangkuk kertas. Perap lagi selama 30 minit.
  7. Sapu butter diatas permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah celcius sehingga masak.

KAEDAH LAIN : - Masukkan semua bahan ke dalam BREADMAKER dan tekan setting DOH. Tunggu sehingga selesai. Kemudian ikut kaedah NO. 6 dan NO. 7.

No comments :