Friday, May 22, 2009

Roti Dayang Senandung


Hahahahaha.......apa dah jadi ngan roti ku ini. Sebenarnya nak buat bun kentang dari Ros aka Onigiri tu. Lepas dinner malam tadi, masukkan semua bahan dalam BM, lepas tu gi layan tengok tv. Bila doh dah siap, tengok doh lembik. Bila nak buat bulat bulat pun dia jadi leper jer. Jadi nak selamatkan keadaan, saya masukkan dalam loaf pan. Lepas tu biarkan dia naik dan paipkan kastad kat atas doh tu. Lepas tu masak cam biasalah. Bila oven saya berbunyi menandakan cukup time, saya gi tengok, memang naik tinggi dan lembut jer bila saya tekan. Tapi kat bahagian atas roti tu tak berapa coklat lagi. Jadi saya turunkan suhu dan putarkan masa lagi 10 minit.
Masa tu dah hampir pukul 11 malam, jadi lepas set timer tu saya dan my husband naik tingkat atas. Sebelum tu my husband dah tanya, takpe ke biarkan oven tu cam tu jer. Saya kata takpe sebab selalu saya tinggalkan bila nak tidur. Lagipun 10 minit saja, nanti oven tu akan off sendiri. So this morning bila bangun dan buka pintu bilik, dah bau roti. Dalam hati terfikir sedanya bau roti pagi pagi ni. Saya pun teruja nak tengok, bila turun ke dapur saya nampak lampu oven masih menyala lagi. Tak kan tak off sendiri kot. So saya switch off dan buka pintu oven. Haaaa ambik ko....... rotiku bukan setakat hangit tapi rentung cam kayu arang.
Pagi tu bila cakap kt my husband, dia sengeh jer dan sound saya, kalau dah tak sihat tu buatla cam orang tak sihat. Tu bagi hint nak tukar oven baru ler tu.........

4 comments :

jus call me ida.. said...

mak ai..legam nyerr...
hehe..banyak alasan boleh dikumpul..hehe

hazila said...

hehehe....ada makna tu.

zai said...

kahkahkah...tu la lain kali siapkan keje dulu,baru pi tido...jgn mare

Hazila said...

hehehe...lepas ni memang kena pastikan semua dah off baru masuk tido.