Monday, August 16, 2010

Lontong Sambal Sotong Kembang

Semenjak bulan Ramadhan ni saya dah jarang update blog. Sebenarnya nak menonggeng ambil gambar pun dah kurang sikit moodnya. Rasa semua gambar cam tak cantik je...Macam la sebelum ni gambar cantik sangat...Macam saya cakap, saya belum masak lagi untuk berbuka. Asyik meredah Bazar Ramadhan je, kadang kala satu hari je sampai 3 tempat. Tapi bukannya beli sangat pun. Pusing sana pusing sini membelek makanan yang dijual.
Tapi tension bila takde yang berkenan dengan di mata my husband. Memang very choosy dia tu...Itu yang susah kalau nak makan kat rumah orang yang tak biasa, takut tuan rumah kecik hati pulak. Semalam saya teringin nak makan kerabu, so saya nampak satu gerai tu jual macam sedap je. So saya beli la RM2 sebab saya sorang je yg nak makan. Tapi bila sampai waktu berbuka, tak boleh makan sebab dah basi, masam baunya. Alahai takde rezeki la nampaknya. Makanan pun mahal juga, bayangkanlah hati lembu goreng dengan kacang panjang, satu potong yg sebesar tak sampai 2 jari pun harganya RM2.

Semalam, saya teringin nak makan lontong buatan sendiri, my husband cakap beli jelah. Senang tak perlu susah susah. Tapi saya cakap takpelah, semua makanan dah beli, jadi yang inilah biarlah saya masak sendiri. Paling tidak boleh buat bersahur pagi tadi.

7 comments :

Kerull @ Kay Enn said...

Salam Hazila..sayapun hubby cerewet gak..cerewet tak nak beli kat bazaar dn tak makan kat luar..itu yang berpeluh kat dapur tu..teragak je,sebut..sib baik lih gak masak..walaupun rasa tak sama ngan orang lain..hu hu janji masak...

Alimaz-Kembara Terasing said...

hubby saya tak cerewet...hari2 kena ada murtabak.... cuma dia suka rasa murtabak dari gerai yang berlainan...

Jiya said...

king tak brapa cerewet. janji org masak tu betul rasa tak hampeh tp jiya ni jek cerewet. muehehehhee! kak.. hb akak tu nak air tangan akak gak kot. hihi

maria said...

basi!!! saya pun dh terkena. semlm beli roti john..time bukak poser tetiba bau lain mcm je..rupa-rupanya dh basi....sadisss beto...

Hezrin Ahmad said...

saya pun byk songeh kak... jarang ke pasar ramadhan sebab jarang nak berkenan... buat penat je pegi...

aLoY said...

betul tu kak.. hb kite pon memilih gak... die rela msok dpr sendri dr g beli luar... manjang xkene ngan selera die.. elok msak sendiri.. puas ati kan...

@xiM said...

bersahur dengan lontong best ker kak?