Friday, October 28, 2011

Gulai Ikan Sembilang


Pagi semalam saya ke pasar cari barang basah sebab agak lama juga tak ke pasar. Tak banyak pilihan sangat, kebanyakan penjual menjual ikan yang biasa biasa saja. yang luar biasa cuma harganya. Aduhaiiiiii rasa macam nak kena catu je apa yang nak dimakan hari hari.

Rasanya semalam saya pusing 2,3 kali bahagian ikan sebab dok berkira nak beli ikan apa. Lepas tu sempatlah bandingkan harga yang mana murah sikit, yang mana ikannya segar sikit. Memandangkan my husband tergolong dalam golongan orang yang sangat memilih bila cakap pasal ikan. Banyak jenis ikan yang dia tak makan, so semalam saya beli seekor ikan sembilang. Mula terfikir nak buat Asam Pedas Ikan Sembilang tapi bila beritahu my husband terus dia suruh tukar buat gulai pulak.

Jadi menu semalam ialah Gulai Ikan Sembilang. Padahal dalam kepala saya sedang membayangkan keenakan ikan sembilang yang dimasak asam pedas. Nampaknya lain kali kena beli lagi untuk dibuat asam pedas.

 Antara bahan yang saya gunakan, ini je yang sempat snap sebab dah lambat nak masak.


17 comments :

cik cek said...

Gambo cantik...rupa menarik...rasanya...confirm sedappp....

Gee® said...

lapar nya rasa nk mkn gulai ikan sembilang la pulak... tumpang semangkok!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kaka bak sebowl kat ayu
lama sungguh x buat gulai ikan sembilang ni sebab kat sini x der ponggg...

p/s::suka cr kaka snap pics lawaaaaaa

Qhaifa Nur said...

sedapnya sebab ada ikan sembilang..

sis intan said...

salam. mmg sedap gulai nih...

hazila said...

cik cek,
Thanks, sedap la bagi yg lidahnya dari kecil asyik dok makan kari je... Kalau boleh semua benda nak dimasak kari.

hazila said...

Gee,
Masih ada balance sikit lagi, boleh la kalau nak makan malam nanti...

hazila said...

Ayu,
Thanks. Rasanya ikan sembilang ni ni memang takde kat Jepun pun kan. Ada org tak lalu makan sebab kepalanya tu macam u***. Kalau tengok lama lama pun dah rasa lain macam pulak.

hazila said...

Qhaifa,
Akak prefer kalau masak asam pedas rasanya lagi sesuai kot.

hazila said...

sis intan,
ws. Thanks sudi singgah.

Chik Mimi said...

lamanya tak makan gulai sembilang ni,kalau yg beli takut berbau

roslaini saad said...

ohhhhhhh nooo....sedapnyaaa....

Life Is Beautiful said...

sedapnyer terliur tgk gulai ikan sembilang nie....dah lama x makan....nak buat la jugak....nanti....hehehhe

aeinio said...

adehhh sedapnya sembilang.. dah lama betul tak makan.. susahlaa nak jumpa kat sini... w/pun dok dekat dgn laut.. huhuhuhu

blogresipi.com said...

Salam Kak Hazila,
Cantiknye gambar kari ikan tu. Ikan ni sama dengan ikan keli lah kan kak. saya cukup suka lah especially masak asam pedas. wahhh bertambah tak ingat lah kalau dapat. hehe....
Ijan

Amie said...

sedapnya.... tiba-tiba rasa teringinlah pulak nak makan ikan sembilang! lama tak jumpa ikan ni di pasar...

Ida,Japan said...

sedapnyer zila....yummmm3