Friday, October 14, 2011

Nasi Lemak

Nasi Lemak


Malam ni dinner dengan nasi lemak, lama juga tak masak kat rumah. Dan lama juga tak makan waktu sarapan. Memandangkan hari ni masing masing kebuntuan nak makan apa untuk dinner, jadi akhirnya bersetuju untuk makan nasi lemak.


Saya suka nasi lemak saya ada sayur kangkung rebus. Jarang ada penjual nasi lemak yang letak kangkung rebus dengan nasi lemak. Pertama kali saya makan macam ni rasanya 11 tahun lalu di Klang. Ada suatu hari tu saya beli nasi lemak, saya agak hairan bila penjual tu letak sekali kangkung ni, tapi bila dah beberapa kali, terasa sedap pula.

Sebenarnya saya suka buat sambal bilis tanpa menggoreng ikan bilis terlebih dahulu, biar ada rasa liat liat sikit. Tapi memandang big boss suka sambal bilis yg digoreng terlebih dahulu, maka selalunya sambal bilis kena ikut selera dia.

9 comments :

zarin said...

meh dtg brekkie kat rumah i ;-)
my area ada org jual nasi lemak w kangkung rebus. sedap kan!

Amie said...

Assalam Hazila,
nasi lemak memang sedap, boleh dimakan tak kira waktu....
Kak Amie pun sebenarnya dah berangan nak buat nasi lemak yang ada kangkung... ternampak dalam buku resepi, katanya ini style nasi lemak utara...

cik cek said...

kak cek pun suka kalau ada kangkung rebus...memang ngam dan sesuai makan ngan nasi lemak....emmmm...harum bau nasi lemak sampai ke sini...sedapnya...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Samalah ngan Ayu suka ikan bilis grng rangup2 gituew
Stok dh nk hbs so x buat buat skali nasik lemak
Kak bak sebungkus ngeeee

Chah said...

Betul tu hazila,jarang jual yg letak kangkung...ada satu kat bangi...nasi lemak mak jands, dia jands meletup n nasiknya sedap gilosss....

Nuridah said...

Malam Zila,

kak nur lum pernah mkn nasi lemak bersama sayur kangkung...mesti sedap giler nie....aduh dh kecur nie!!

laskar pelangi said...

eiuwwwww!meleleh tengok nasi lemak..peveret uhhhh =.=

kasihredha said...

tak pernah makan dgn kangkung...tapi yakin ianya sedap :)

Chik Mimi said...

cik kak nampak sedap nasi lemak tu