Wednesday, October 12, 2011

Strawberry-Banana Smoothie


Hari ni cuaca agak panan membahang, even sampai pukul 6.30 ptg pun masih silau mata dek pancaran matahari.
Kebetulan pula hari ni agak sibuk sampai tak sempat makan tengahari, asyik meneguk air je dari pagi. Bila dah keletihan ke sana ke sini dan banyak pula minum air, mulalah tak ada selera nak makan nasi.

Ingatkan sampai rumah tadi nak selongkar kabinet cari mee segera, tapi satu bungkus pun tak ada. Nampaknya kena tunggu my husband balik la nampak gayanya. Sebab hari ni my husband nak beli makanan dah siap masak. Dia kesian sebab hari ni isterinya penat ke hulu kehilir agaknya.

Jadi untuk mengisi perut seadanya.... ( minum lagi), saya buat smoothie.
Kat rumah ada pisang cavendish dan strawberry yang dah hampir lembik, so saya decide campurkan dua dua sekali. Sedap tau.....


Bahan bahan
1 biji pisang masak
5 biji strawberry
2 sudu plain yogurt
1 cawan susu segar
Beberapa ketul ais
1 sudu makan honey / madu - secukup rasa

Cara cara
1. Kisarkan semua bahan kecuali ais hingga hancur.
2. Masukkan ketulan ais sedikit demi sedikit hingga sebati. 
3. Tuangkan ke dalam gelas dan sedia dinikmati.

Strawberry-Banana Smoothie

12 comments :

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Sejuk Dan nyaman anak tekak jer khen akak
Sini panas waktu Tgh hr jer
Pg ngan mlm dh sejukkkkkk

Chik Mimi said...

Chakkkkk
cik kak sihat ka?
Lama tak menjelma kat Fb

Chah said...

Solo but really outstanding...vavavava!!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Hazila..sambil tggu HB hazila beli makanan dah kekenyangan minum smoothie..:D

kasihredha said...

sedap...ni
anak2 akak memang hobby buat segala jenis smoothie dan ice blanded ni :)

Anna Qawina said...

Subahanallah..sedapnya kalau dapat rasa ni..hehe

hazila said...

Ayu,
kat sini adakalanya hujan sampai boleh banjir dalam masa yg singkat, 2,3 hari ni panas membahang la pulak.

hazila said...

Chik mimi,
yelah, mimi pun lama tak update blog. Sibuk ka?

hazila said...

chah,
solo sebab tak sempat nak cari props lain, terus je ambik gambar sebab dah tak tahan nak masuk mulut...

hazila said...

atie,
WS, yelah, tu yg kembung perut asyik minum air je. Bila nak makan nasi mulalah tak lalu.

hazila said...

kasihredha,
maklumlah resepi senang kak, budak budak pun boleh buat sendiri. Saya memang suka minum ni itu yg siap beli blender khas untuk but smoothies.

hazila said...

Anna,
memang uyaman je masuk tekak especially selepas kepenatan balik kerja dan cuaca yg panas. Lagi syiookkkkk kalau ada org tolong buatkan..