Resepi saya ambil dari
Onigiri@MyR. Nama asalnya Apam Comel Mitsuya Cider, tapi sebab saya gunakan aiskrim soda, kenalah tukar namanya. Thanks to Ros, tapi saya memang selalu fail kalau buat apam sebab apam memang tak merekah. Tapi tak kisahlah asal sedap dan boleh dimakan. Resepi saya copy dari MyR.
Bahan-bahan
- 150 gram tepung gandum
- 1 biji telur
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil baking powder
- 75ml air mitsuya cider ( aiskrim soda)
- sedikit pewarna merah
Cara-cara
- sediakan kukusan, asing putih n kuning telur, pukul putih telur hingga kembang baru masukkan kuning telur. Pukul lagi.
- akhir sekali masukkan gula dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder, kemudian masukkan air soda dan kacau menggunakan sudu, pastikan semua sebati.
- bahagi adunan dua bahagian , satu bahagian diwarnakan merah atau hijau, satu lagi bahagian biarkan warna asal, sudukan selang seli di dalam acuan dan marble kan ikut kreativiti anda sendiri. Kukus lebih kurang 8 minit, siap untuk dihidangkan.
5 comments :
Blog design yg lawa. Gedung pengetahuan tentang makanan ya. mengiurkan menu-menunya.
Hazila...memang comel your apam. And they look so yummy too. BTW, I like your acuan, so cute!
Me again Hazila. I have been trying to get Kak Inahar's blog today but can't. Are you having trouble too???
Hi Vin,
Are u using Internet explorer? Coz previously I used IE and I can't browse her blog. But since I change to Mozilla Firefox, there is no problem.
Post a Comment