Saturday, March 28, 2009

Siakap Masak Kukus


Petang semalam hujan agak lebat kat Shah Alam, kena pulak hari Jumaat, apalagi bila nak balik je mesti jem. Dah jadi satau kebiasaan, kalau hari Jumaat dan hujan lebat mesti jem yang agak teruk. So saya tunggu sampai keadaan agak reda lebih kurang 7.00 pm. Sampai rumah, nak on lampu tak menyala pulak. Tengok rumah jiran semua ada lampu, tak kan awal sangat kot nak sambut Earth Hour. Nak kata electric kena potong, tak mungkin sebab baru jer gi bayar. Nasib adik ada jadi dia yang tolong tengokkan. Rupanya modem dan adapter saya dah meletup dan terbakar menyebabkan main suiz tertutup. Alahai kalau tak mau terbakar rumah dibuatnya. Dah 2 kali modem saya kena kilat dan guruh, tadi pergi TM kat Shah Alam untuk gantikan yang baru. Jadi semalam saya masak simple jer, siakap masak kukus. Dah jemu asyik tengok kari-kari sepanjang minggu.

Bahan bahan

1 ekor ikan siakap - dicuci dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris bulat
5 biji cili kering - dipotong menyerong
20 gms lobak merah - dipotong memanjang
5 cm halia - dihiris nipis
1 sudu teh lada sulah
1 sudu makan jus limau nipis/lemon
Garam secukup rasa
Beberapa titik minyak bijan
1 sudu kecil sos ikan/nampla

Cara cara
  • Ikan dilumur dengan garam dan lada sulah. Letakkan ke dalam pinggan yang sesuai.
  • Taburkan bawang besar, cili kering,halia,lobak merah ke atas ikan.
  • Renjiskan minyak bijan dan sos nampla ke atas ikan.
  • Kukus hingga masak.

3 comments :

Jue Hairul said...

sedapnya..

nak resepi n cara masak boleh ;p

hazila said...

Jue, akak akan update resepinya nanti.

Gee said...

sedap..gee dah cuba..hehe